Refses av sine egne

Artikkelen er over 16 år gammel

Arbeiderpartiet i Bergens styre mener Grete Knudsen har vært klart illojal mot partiet i sin dobbeltrolle rundt Mjellem & Karlsen.

DEL
Tidligere nærings- og handelsminister Grete Knudsen (Ap) blir refset hardt av sine egne partikamerater i Bergen for hennes rolle i forbindelse med Mjellem & Karlsen-saken.

«KLART ILLOJALT»
I går kveld vedtok et enstemmig styre i Arbeiderpartiet i Bergen en uttalelse som skarpt irettesetter den 61 år gamle partiveteranen.

Styret mener Knudsen var velkjent med at Hordaland Ap ønsket en ny fregattdokk på Haakonsvern.

Samtidig skal den tidligere statsråden, sammen med sin konsulentkollega, tidligere bergensordfører Bengt Martin Olsen, ha arbeidet mot dette ønsket.

Dette ble gjort på oppdrag fra mannen som slo Mjellem & Karlsen konkurs, Carl Fredrik Seim:

«Når Grete Knudsen så bruker sin posisjon som sentralstyremedlem til å så tvil om dette prosjektet, må dette karakteriseres som klart illojalt», heter det enstemmige vedtaket til styret.

BURDE VITE BEDRE
– Med sine posisjoner i partiet hadde Grete Knudsen full tilgang til all den informasjonen hun trengte om denne saken. Hun må ha kjent til hvordan partiet jobbet for å få på plass fregattdokken på Haakonsvern, sier leder i Ap i Bergen, Ruth Grung, til BA.

Hun og resten av styret sier de tar avstand fra måten Grete Knudsen har oppført seg på. De ber henne også om å beklage dette overfor partiet.

– Nå var Grete Knudsen og Bengt Martin Olsen også rådgivere for Seim i forbindelse med hans kjøp av Mjellem & Karlsen. Fem uker senere er 411 personer satt på porten. Hva synes du om den rollen de har hatt?

– Jeg ønsker bevisst å ikke knytte dette vedtaket til det. Det får vi se i ettertid, sier Grung.

SKADER PARTIET
Årsaken til at Carl Fredrik Seim ønsket å stoppet Haakonsvern-dokken var planene om å flytte hele Mjellem & Karlsen til Hanøytangen. En fortsatt dokk på marinebasen ville bety tapte vedlikeholdsoppdrag for verftet.

– Ja, jeg tror denne saken har skadet partiet. Ute blant folk blir ikke skillet mellom det folk gjør som Ap-politikere og det de gjør som privatpersoner oppfattet, mener Ruth Grung.

Hun ønsker nå at partiet sentralt, og ikke minst sentralstyret hvor Knudsen fortsatt er medlem frem til landsmøtet, skal ha en diskusjon om hvor grensene går mellom sentrale partiverv og oppdrag som lobbyist.

– Vi vil ikke ha det slik som dette, sier Ruth Grung.

VIL IKKE TRO DET
Ingen sentrale Ap-folk som BA snakket med i går kveld tror Knudsen har visst om at det gikk mot en konkurs.

– Jeg vet ikke hva de har gjort eller hvilke råd Olsen og Knudsen har gitt Seim. Rolleblandingen er følsom, og politikere må være forsiktig med å blande kortene sier nestleder i Hordaland Ap, Per Rune Henriksen.

I dag skal han drøfte saken rundt dødsstøtet mot Mjellem & Karlsen på styremøtet til fylkespartiet.
Dit kommer en Ap-ordfører fra en Hordalands-kommune som er avhengig av verftsindustrien.

– Jeg vet ikke hvilken rolle de har hatt. Både Bengt Martin Olsen og Grete Knudsen er alle folk som har jobbet for å få til en utvikling av industrien. Jeg har vondt for å tro at de på noen måte har bidratt til å legge noe ned, sier Stord-ordfører Magne Rommetveit.

Artikkeltags