Gå til sidens hovedinnhold

Seks av 19 vil ha Lysbakken

Artikkelen er over 9 år gammel

BA har ringt til alle fylkeslederne i landet. Dette svarte de.

Seks av 19 fylkesledere er helt klare på at de vil ha Audun Lysbakken som ny leder i SV.

  • Nyheter

SV gjorde et at sine dårligste valg. Like fullt er kampen om ledervervet i gang etter at Kristin Halvorsen annonserte sin avgang mandag kveld.

De tre mest aktuelle kandidatene til å overta til våren er Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Heikki Holmås.

BA har ringt samtlige fylkesledere i SV for å høre hvem de mener egner seg til å overta etter Halvorsen. Flertallet av fylkeslederne ønsker ikke å flagge hvem de mener skal overta før valgkomiteen har gjort jobben sin.

Likevel er det seks fylkesledere som går ut med sin favorittkandidat. Samtlige av dem vil ha Audun Lysbakken.

– BIDRA TIL NY TEKNING

– Jeg mener at Audun er den mest egnede kandidaten til å overta. Han kan bidra til en grunnleggende ny tenkning rundt politikken til SV. Spesielt rundt sentrale temaer som arbeidsliv, næringspolitikk og distriktssaker, sier fylkesleder i Aust-Agder SV, Thore Wiig Andersen.

– Audun er en viktig og visjonær politiker. Det var han som ledet prosessen med prinsipprogrammet og det gjorde han på en utmerket måte, sier fylkesleder i Møre og Romsdal, Oddrun Årflot,

Også fylkeslederne i Hordaland, Rogaland, Nord-Trøndelag og en ikke navngitt fylkesleder mener Audun bør bli den nye kronprinsen i det kriserammede SV.

– BÅRD ER HALVORSENS FAVORITT

Sentrale SV-kilder BA har snakket med sier at denne lederkampen har pågått lenge.

Lysbakken er foreløpig klar favoritt, men det er flere som påpeker at Solhjell er Halvorsens førstevalg.

Heikki Holmås er jokeren blant de tre kandidatene. Holmås klare fordel er hans unike evne til å mobilisere rundt sitt eget kandidatur, noe han har vist flere ganger tidligere. De siste to årene har Holmås besøkt samtlige av landets kommuner.

Inga Marte Thorkildsen gikk mandag ut og sa at hun ikke vil stille. Verken Bård Vegar Solhjell eller Audun Lysbakken vil ifølge NTB si om de stiller som kandidat som partileder når Halvorsen går av til våren. Holmås annonserte seg selv som lederkandidat allerede en knapp time etter at Halvorsen varslet sin avgang.

– AUDUN ER MILJETEIGS FAVORITT

Oddny Miljeteig mener Lysbakken er i særklasse best egnet til å bli leder for SV.

– Jeg er helt sikker på at Audun kommer til overta etter Kristin Halvorsen, sier bystyrerepresentant fra Bergen SV, Oddny Miljeteig.

Hun har kjent Lysbakken siden han var 20 år.

– Lysbakken er ideologisk veldig sterk og visjonær. Som statsråd har han fått til svært mye. Han er den første reelle barnevernministeren. Den første statsråden som har klart å skaffe hundrevis av nye stillinger til barnevernet. Dessuten har han vært tydelig og konkret når det gjelder inkludering. Jeg tror det er en av grunnene til at Frp sliter, mener Miljeteig.

Selv om Lysbakken blir ansett for å tilhøre venstrefløyen av SV, mener Miljeteig at han favner bredt i partiet.

– Jeg vet at han er svært godt likt i store deler av partiet. Det vil overraske meg veldig om han ikke blir den nye lederen, sier hun.