Partileder Erna Solberg slipper å bytte fylke for å få plass på Stortinget. Med applaus i to og et halvt minutt inntok hun førsteplassen da nominasjonsmøtet i Hordaland Høyre lørdag valgte sine kandidater til Stortinget.

TRAKK SEG

Like udramatisk var valget av de to neste plassene som gikk til stortingsrepresentantene Øyvind Halleraker fra Bømlo og Torbjørn Hansen fra Bergen.

I denne perioden har 28 år gamle Silja Ekeland Bjørkly fra Bergen vært vararepresentant for Erna Solberg. Nominasjonskomiteen hadde i sitt forslag plassert henne på en syvende plass. Men under møtet lørdag kom det en ny liste fra komitéleder Monica Mæland.

- Denne uken har Silja Ekeland Bjørkly gitt beskjed om at hun ikke ønsker å stå på listen, forklarte Mæland.

Nominasjonskomiteen hadde satt Eli Årdal Berland fra Fjell på fjerdeplass, men det ble kamp om denne plassen i møtet. Torstein Fjeldet Lunde fra Tysnes foreslo Ekeland Bjørkly på denne plassen.

- Silja har sittet en periode på Stortinget. Ved forrige korsvei fikk hun femteplassen på listen. Det at hun bor i Bergen kan ikke veie så tungt at hun blir skviset ut av listen, sa Fjeldet Lunde.

KAMPVOTERING

Odd Leikvoll fra Ullensvang foreslo Einar Lutro på fjerdeplassen, mens John Bauge fra Radøy foreslo Bente Gunn Håtuft fra Lindås. Leikvoll trakk siden sitt forslag.

- Alle har vært fornøyd med innsatsen som Silja har gjort på Stortinget. Det kan ikke brukes mot henne at hun har ti minutter kortere vei til sentrum. Dessuten har Silja en tomt på Askøy, men har ikke fått behandlet søknaden om å bygge der ennå, sa Eivind Kildahl.

Det måtte to valgomganger til for å fastslå hvem som skulle få fjerdeplassen. Den gikk til Eli Årdal Berland fra Fjell med 69 mot 51 stemmer. Harald Victor Hove fra Bergen ble partiets ungdomskandidat på femteplass.

- Jeg trakk meg fra syvende plassen fordi det er en rekrutteringsplass, og jeg ville gi plass til en annen ung jente, sier 28-åringen til BA.

- Føler du deg trygg på at det er det at du er fra Bergen som gjorde at du ikke nådde frem?

- Jeg føler meg trygg på det, sier Silja.

Erna Solberg kom også med noen trøstens ord til alle dem som ikke nådde til topps i nominasjonen.

- Det er ikke sånn at det er fordi man ikke har gjort en innsats at man ikke blir nominert, sa Høyre-lederen.