Stort engasjement for Palestina

I Bergen møtte over 550 mennesker opp for å demonstrere mot Israels krigshandlinger på Gaza (29.12.2008).

I Bergen møtte over 550 mennesker opp for å demonstrere mot Israels krigshandlinger på Gaza (29.12.2008). Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Over 550 personer møtte i ettermiddag frem for å vise sin avsky mot Israels angrep på Gaza.

DEL

– Dette er en trist dag, og det var en trist dag i går, og det var en trist dag i forgårs, sa leder for den palestinske forening i Bergen, Ahmed Aljamal, i sin appell på Den blå steinen i ettermiddag.

– Israels angrep på Gaza er ikke et angrep på Hams, men på den sivile befolkningen. De slår til på et tidspunkt da barn er ferdige på skolen. De har bombet sykehus og medisinlagre, fortsatte han.

KRISE: Mer enn 550 mennesker, både palestinere og palestinavenner, møtte opp for å høre på appellene og gå i fakkeltog.

– Halvparten av befolkningen på Gazastripen er unge under 15 år, sa leder for palestinakomiteen i Norge, Line Khateeb.

– Dette er en politisk krise, og vi krever en politisk løsning. Den norske regjeringen må stanse all handel med Israel. Vi kan ikke opprettholde normale relasjoner med en okkupasjonsmakt, fortsatte hun.

Også stortingsrepresentant for SV og medlem i utenrikskomitéen Ågot Valle holdt en appell, der hun blant annet uttrykte bekymring for holdningene til Frps Morten Høglund.

– Budskapet derfra var at skylden for denne situasjonen ligger hos Hamas, og at Israel må forsvares. Måtte ikke disse kreftene komme i regjeringslokalene og på den måten definere den norske utenrikspolitikken, sa Valle, til stor applaus fra de fremmøtte.

MYTE: Valle hadde også en klar oppskrift på hva som skal til for å få slutt på konfliktene.

– Israel og Vesten må anerkjenne grensene fra 1967, Øst-Jerusalem må anerkjennes som hovedstad for palestinerne, det må finnes en løsning for flyktningene, og muren og blokaden må fjernes, sa hun.

Valle understreket at man ikke kan forsvare rakettangrepene fra Gaza, men at hovedansvaret for angrepet ligger på Israel og Israels støttespillere.

– Ifølge palestinske parlamentarikere er det en myte at Hamas brøt våpenhvilen. Israels krigføring er uansett rettet mot sivilbefolkningen i Gaza, ikke Hamas, sa stortingsrepresentanten.

Artikkeltags