Trillingmor fra Flaktveit blir byens nye ordfører

  – Det å få lov til å bli ordfører er en enorm stor tillit. Jeg håper jeg kan være en ordfører for absolutt alle bergensere, sa Marte Mjøs Persen.

  Artikkelen er over 4 år gammel

  Byens nye ordfører heter Marte Mjøs Persen og bor i et rekkehus på Flaktveit med fire barn, en mann og hund.

  DEL

  Trude Drevlands etterfølger ble presentert på en pressekonferanse på Rådhuset onsdag kveld.

  – Det å få lov til å bli ordfører er en enorm stor tillit. Jeg håper jeg kan være en ordfører for absolutt alle bergensere, sa Marte Mjøs Persen.

  – Hvordan skal du skille deg fra de foregående ordførerne i Bergen?

  – Jeg er Marte og jeg tenker at det er godt nok. Det er en utrolig stor ære å få det største tillitsvervet i Bergen. Det viktigste er å være samlende og ha en stemme som kan forene, og være en ombudskvinne for alle bergensere uansett bakgrunn, sier hun til BA. 

  – Jeg skal gjøre det på best mulig måte, jeg skal være meg selv, jeg skal snakke på vegne av hele byen. Ikke bare på vegne av Ap, men også opposisjonen og de andre partiene.

  Marita Moltu ble varaordfører.

  Drevland takker

  LES OGSÅ: Ap, Venstre og KrF: – Bybanen skal gå over Bryggen

  Rett etter pressekonferansen la Trude Drevland ut følgende melding på Facebook:

  «Jeg ønsker å takke Bergen og bergenserne for noen fantastiske år som ordfører i Norges flotteste by. Takk for alle gode møter,samtaler,oppdrag og besøk. Jeg vil også si tusen takk for all støtte,spesielt i den siste tiden,» skriver hun.


  «Samtidig benytter jeg anledningen til å gratulere Marte Mjøs Persen og ønske lykke til med en spennende og viktig jobb.
  Å være ordfører i Bergen er en ærefull oppgave av de sjeldne.»

  Turkis hanekam

  Bergen har de siste årene har fargerike ordførere som Høyres Herman Friele og Trude Drevland.

  Sistnevnte er i dag permittert fra ordførerstillingen på grunn av hun er under etterforskning for grov korrupsjon i forbindelse med skipsdåpen i Vågen 17. mai.

  Onsdag kveld presenterte Ap sin nye ordfører som på mange måter også er ganske fargerik.

  Som ungdom hadde hun byens største hanekam. Den var svart med litt turkis i. Hun kjempet for å få et kulturhus på plass i Bergen sentrum.

  Hun har også spilt fagott i Hordaland Ungdomssymfoniorkester.

  Saken fortsetter under videoen.

   Den nye byrådsplattformen bygger på tre hovedpilarer: rettferdighet, klima og miljø og trygg økonomistyring.

   Lynkarriere i Ap

   Mjøs Persen ble tidig politisk engasjert og har hatt verv siden hun var 12 år. Blant annet i Nei til EU og i Human-Etisk Forbund.

   Helt frem til 2007 tilhørte Marte Mjøs Persen partiet Rød Valgallianse, men valgte å melde seg ut etter at partiet slo seg sammen med Arbeidernes kommunistparti og dannet partiet Rødt. Hun har sittet i bystyret siden 2003, først for RV, fra 2008 for Ap.

   De siste årene har Mjøs Persen har bevist at hun kan balansere et hektisk politikerliv med å være mor til trillinger. Hun har også en voksen sønn som hun fikk som 22-åring. Nils-Olav Nøss er Mjøs Persens samboer.

   Mjøs Persen har vært leder i helsekomiteen, samtidig som hun har styrt i Arbeiderpartiet i Bergen frem til Eigil Knudsen tok over tidligere i år.

   Mange mener 40-åringen har hatt en lynkarriere i Ap da hun ble valgt inn i sentralstyre etter hun hadde vært medlem i pariet i tre år.

   Hardtarbeidende og omsorgsfull

   Partikolleger beskriver Mjøs Persen som hardtarbeidene og svært omsorgsfull.

   Etter Utøya-tragedien 22. juli 2011 viste Mjøs Persen stor omsorg for både pårørende og overlevende.

   – Marte er fantastisk omsorgsfull. Jeg er imponert over hvordan hun har tatt vare på pårørende og overlevende etter terroren. Nå kaller vi henne bare «Mor Marte», fordi hun passer på oss alle, sa Aps Harald Schjelderup til BT august samme år.

   Sammen med Schjelderup har Mjøs Persen jobbet for å få til et skifte i Bergen. I september vant Ap en formidabel valgseier med nesten 38 prosent av stemmene.

   De mest aktuelle kandidatene til ordførervervet har vært Marita Moltu (KrF) og Mjøs Persen (Ap). Så stort som Ap ble i valget, nesten 38 prosent alene, så var det ventet at de fikk ordføreren i tillegg til byrådslederen (Harald Schjelderup).

   Kilder: Morgenbladet, BT og Wikipedia.

   Artikkeltags