Ungdom frykter matmangel

Emma Lennox og Cecilie Aanstad på Burger King i Strandgaten (22.12.2009).

Emma Lennox og Cecilie Aanstad på Burger King i Strandgaten (22.12.2009). Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Emma Lennox og Cecilie Aanstad koser seg foreløpig med hamburger, men er bekymret for fremtiden. De er slett ikke alene.

DEL

For hver tredje norske ungdom frykter at klimaendringer skal gi matmangel på kloden. Det viser en meningsmåling som Sentio Research har gjennomført for Landbruksdepartementet.

BA møter Emma Lennox og Cecilie Aanstad på Burger King i sentrum. Det er mye ved klimaendringene som får jentene til å frykte for fremtiden.

– MYE IMPORT: – Havet kommer til å stige, og det kan bli mange flyktninger som følge av klimaforandringene. Det er mange utfordringer, sier de.

De er også redd for at det vil bli matmangel på planeten.

– Det er nok ikke det første problemet som vil inntreffe, men det kan bli skummelt hvis det blir matmangel i verden. Da har Norge et problem. Vi importerer jo så mye mat, sier de.

Da blir det nødvendigvis ikke hamburgere til middag på jentene.

– Det hadde ikke vært noe kjekt å bare leve på poteter og fisk, sier de.

SKUMMELT: Meningsmålingen viser at hver tredje norske ungdom frykter at klimaendringer vil gi matmangel. Tusen unge mellom 15 og 25 år er blitt spurt om hvilken betydning klimaendringene får for jordens evne til å forsyne befolkningen med mat.

Bare elleve prosent mener klimaendringene vil få liten eller svært liten betydning for matforsyningen.

– For meg er dette et klart oppdrag fra de unge, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De unge kvinnene er mest bekymret. I denne gruppen er det 45 prosent som mener klimaendringene vil få svært stor betydning for matproduksjonen.

MER NORSK: I undersøkelsen er de unge også spurt om selvforsyning.

Spørsmålet er: Hvor viktig er det for verdens matforsyning at Norge satser på å produsere mest mulig av den maten som blir spist i Norge? Her svarer 73 prosent av at norsk mer norsk mat har noe eller svært stor betydning.

– Jeg leser at de unge synes det er viktig at Norge sørger for å produsere så mye som mulig av den maten vi spiser, og at dette er av betydning for verdens matforsyning, sier Brekk til ANB.

Landbruksministeren mener at denne matproduksjonen må skje på en mest mulig klimavennlig måte.

– Derfor er det bra at Stortinget nå har behandlet landbrukets egen klimamelding og gitt oss retningslinjer å arbeide etter, sier Brekk.

Artikkeltags