Onsdag annonserte Ap og KrF at de ønsket å danne byråd sammen. De har 30 representanter i bystyret og trenger derfor flere med for å lag et flertallsbyråd.

Onsdag ettermiddag hadde de sonderingssamtaler med SV og Miljøpartiet De Grønne. Torsdag hadde de møter med Venstre og Senterpartiet.

Hadde behov for å rense luften

I forkant av sonderingssamtalene hadde Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen møte med Venstres Erlend Horn og Stian Skår Ludvigsen.

– Vi hadde behov for å møte Venstre ansikt til ansikt. Vi ville snakke om en del av det som skjedde i valgkampen, men også om politiske forskjeller. Vi hadde behov for å rense luften, sier Schjelderup til BA.

Bakgrunnen for møtet er at Venstre i utgangspunktet ønsket å danne byråd sammen med Høyre og Frp, og har kommet med harde utspill mot Ap. Men da valgresultatet forelå, snudde Venstre og stilte seg åpen for å samarbeide med Ap.

– Det var et åpenhjertig og konstruktivt møte. Jeg har alltid opplevd at vi har hatt en god tone med Ap, sier Venstres Erlend Horn.

Les også: Homo-raseri mot Moltu 

Oppsummerer fredag

I etterkant hadde Ap og KrF sonderingssamtaler med Venstre.

– Hva vi snakket om her, ønsker jeg ikke å gå i detalj på, sier Schjelderup.

Ap og KrF hadde også sonderingssamtaler med Sp.

– Vi har en god dialog med Senterpartiet. I møtet var vi imidlertid tydelig på at det ikke er så veldig aktuelt å danne byråd sammen med Sp. De har en representant i bystyret. Valgresultatet taler for seg, påpeker Schjelderup.

Fredag skal Ap og KrF oppsummere de første sonderingssamtalene.

– Vi får se om vi kan konkludere med hvem vi ønsker å starte forhandlinger med. Vi har god tid, sier Schjelderup.

Les også: Fagforeningstopper i Bergen: Vil heller ha med SV enn Venstre 

Skjønner LOs skepsis til Venstre

LO har de siste dagene vært ganske tydelig på at de ønsker at Ap skal danne byråd med SV fremfor Venstre.

Harald Schjelderup skjønner skepsisen til LO.

– Venstre har hatt ganske harde utfall mot både Ap og fagbevegelsen. Dessuten er det ingen grunn til å legge skjul på at Venstre og Ap har forskjellig syn på blant annen privatisering. Men Ap har i valgkampen vært tydelig på at vi kan samarbeide med både Venstre og SV, påpeker Schjelderup.

Dette må de bli enige om