– Arbeidsgiverpolitikken til et nytt byråd kommer til å ligge svært tett opptil Aps primære politikk. Den vil ligge i skjæringspunktet mellom Ap og KrF, sier Schjelderup til BA.

Det vil si at det går mot et kompromiss der kommunale tjenester gjerne kan utføres av ideelle organaisasjoner, mens kommersielle organisasjoner får nei.

I 13-tiden i dag, tirsdag, startet altså de første byrådssonderingene mellom SV, KrF, SV og Arbeiderpartiet.

LES: Dropper MDG og Rødt – inviterer Venstre og SV

Politiske kontraster

SV er ihuga motstandere av privatisering av offentlige tjenester, i langt større grad enn Ap. Likevel kan SV godt være med på at tjenester utføres av ideelle organisasjoner, slik KrF er en sterk tilhenger av.

Venstre er alene om å være for privatisering prinsipielt. Ved å allerede nå «nekte» Venstre

– Håper du å stagge de kritiske røstene fra SV, ditt eget parti og fagbevegelsen mot Venstres deltakelse i byrådet, dersom Venstre går med på Aps krav om nei til privatisering?

– Jeg håper, nei, jeg vil si – jeg forventer – at det er selve politikken som er blir det avgjørende, og jeg kan si til dem at de skal være beroliget.

Dersom Schjelderup lykkes med å samle Venstre, SV og KrF inn i sitt Ap-ledete byråd har han i realiteten samlet sammen Bybanealliansen. En allianse som har lovet å stå sammen om kampen for Bybanen langs Bryggen.

Kan forhandle

Ap har som de fleste kjenner til samlet seg om Bybanen i tunnel. Denne saken, sier Dag Inge Ulstein (KrF), blir en av de vanskelige sakene i forhandlingene.

– Har du mandat til å kunne forhandle vekk Aps primære standpunkt i denne saken?

– Jeg har mandat til å forhandle, svarer Schjelderup til det.

Han og Ulstein påpeker hele veien at det ennå ikke er snakk om forhandlinger, men sonderinger.

En sondering er, ifølge Store norske leksikon, å søke å skaffe seg kunnskap om en oppfatning, eller stemning eller lignende.

BAs sonderinger rundt svaret Schjelderup ga om Bybanen gir oss en oppfatning i retning av at det spørsmålet gjorde ham noe irritert.  

– Når regner du med en avklaring på hvilke av de fire partiene som blir med i selve forhandlingene?

– Målet er at alle fire blir med i et nytt byråd, men jeg regner med at vi får svar på hvem som kan være med å forhandle om et nytt byråd i løpet av en dag eller to, sier Schjelderup til det.

Avviser ikke samarbeid

MDG og Sp ble altså droppet. Like etter at Schjelderup og Dag Inge Ulstein gikk inn for å møte SV og Venstre, tuslet Sondre Båtstrand ut av rådhuset. Han og MDG får ikke sitte i byrådet.

– Vi forventet et stort gjennomslag for miljøpolitikken, sier Båtstrand om hva han tok med seg inn i «sonderingene».

Schjelderup fortalte pressen at selv om MDG og Sp ikke blir med i byrådet, så håper de på et tett og godt samarbeid i bystyret. Det avviser ikke Båtstrand.