- Vestlendingene er forbannet

Frank Aarebrot spår urolige tider hvis sentraliseringen får fortsette. ¿ Det kan fort komme et Vestlandsparti om noen år. Da vil helvete være i gang, sier han.

Frank Aarebrot spår urolige tider hvis sentraliseringen får fortsette. ¿ Det kan fort komme et Vestlandsparti om noen år. Da vil helvete være i gang, sier han. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Valgforsker Frank Aarebrot mener folk er trett av Oslo-dominansen, og tror et vestlandsopprør er i emning.

DEL

– Det er begynt å koke. Jeg merker det når jeg reiser rundt på Vestlandet. Folk er forbannet.

Det sier valgforsker Frank Aarebrot til BA.

En gjennomgang BA presenterte i forrige uke viser at 22 personer i regjeringsapparatet kommer fra Oslo. Til sammenlikning er Bergen kun representert ved forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Norge er i ferd med å bli et pinlig sentralisert land. Det kan fort komme et vestlandsparti om noen år. Da vil helvete være i gang, spår professoren.

  • Hva mener du om Oslo-dominansen og konsekvensene av den? Diskutér i forumet under saken, eller send epost til mening@ba.no

VENSTRE OM: Aarebrot viser til at parti basert på geografi fremfor ideologi ikke er noe nytt fenomen i norsk politikk.

– Aune-listen i Finnmark var et slikt initiativ. Vi har også sett det med Sunnmørslisten i fylkespolitikken i Møre og Romsdal. Bruken av bygdelister er økende.

Personlig liker ikke Aarebrot denne tendensen. Derfor håper han etablerte partier våkner og tar den økende misnøyen på alvor.

– Jeg har forhåpninger til at Venstre kan gjør dette til en valgkampsak. Kanskje også Frp, sier Aarebrot, som tror partier med sterke bindinger til statsapparatet vil vegre seg for å angripe Oslo-dominansen.

HAUKELAND: Det Aarebrot tror provoserer vestlendingene mest er hvor lite av verdiskapingen som blir værende i landsdelen.

– Vi skaper 70 prosent av verdiene, og får bare 28 prosent tilbake. Det er en realitet.

– Et annet eksempel på vanstyre er helsesektoren. Haukeland er i dag den flinkeste gutten i klassen. Likevel må de kutte fordi vi har en håpløs administrasjon i Oslo.

– Det er lettere for politikerne å legge ned et sykehus i Florø enn å koordinere driften av Rikshospitalet og Ullevål. Dette er et maktovergrep som folk reagerer på...

Artikkeltags