Gå til sidens hovedinnhold

Vi styres av østlendinger

Artikkelen er over 13 år gammel

Anne-Grete Strøm-Erichsen og Steinulf Tungesvik er omtrent alene mot østlendingene i regjeringsapparatet

Regjeringsapparatet flommer over av Oslo-politikere. De eneste som forsvarer bergenserne er Anne-Grete Strøm-Erichsen og Steinulf Tungesvik.

Oslo har med sine 21 politikere, desidert flest politikere i regjeringsapparatet. I tillegg har Oslo-politikerne de tre viktigste posisjonene i regjeringen. Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fra hovedstaden.

FORSVAR: Tar vi med nabofylket Akershus har hovedstadsregionen hele 32 representanter i regjeringen. Vi bergensere har derimot kun forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og statssekretær Steinulf Tungesvik å stole på.

- Dette var verre enn jeg trodde. Ja, det er nesten ikke til å tro, sier Per Selle, professor ved Institutt for sammenliknende politikk ved UiB og medlem av den forrige maktutredningen (2003).

Han tror hovedstadsdominansen skyldes en spesiell form for politisk arroganse.

  • Hva mener du om østlandsdominansen i regjeringsapparatet? Si din mening i diskusjonsfeltet under, eller send din mening til mening@ba.no

- Det eksisterer en idé om at kunnskapen finnes i Oslo. Det er mer enn merkverdig når en vet at så store deler av verdiskapingen skjer på Vestlandet.

- Hvilke konsekvenser får denne Oslo-dominansen for Bergen og Vestlandet?

- Det ligger jo i kortene at dette får konsekvenser bevilgningsmessig. I tillegg skjer det noe med regjeringens orientering. Det som foregår i deres området blir fort det viktigste, mener Selle.

ALVORLIG: BA har i sin gjennomgang sett på den geografiske bakgrunnen til hele regjeringskollegiet. Det vil si både statssekretærer, politiske rådgivere og statsråder. Foruten Strøm-Erichsen er Hordaland representert med tre statssekretærer. Til sammenligning har Oslo og Akershus 25 statssekretærer og politiske rådgivere.

- Det er utrolig viktig å se på sjiktet under ministernivå, mener Selle.

- Hvorfor?

- Blant statssekretærer og politiske rådgivere finner vi fagfolk med politisk orientering. De har stor innflytelse. Det er minst like alvorlig, og nesten mer interessant å følge denne standen, sier professoren, som ikke tror den dårlige rekrutteringen skyldes mangel på politiske talenter i Hordaland.

- For meg virker det som om den systematiske søkenen etter politiske talenter utenfor Oslo er svært begrenset.

SPREDNING: BA prøvde i går å få kommentarer fra statsminister Jens Stoltenberg til den sentraliserte regjeringen han leder. Han var ikke tilgjengelig for kommentar. Vi ble i stedet henvist til en av Finnmarks-alibiene på hans kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Statssekretæren, som ble valgt inn på Stortinget allerede i 1985, sier at regjeringen er opptatt av å få en geografisk spredning.

- Det er viktig med bred representasjon, og dette blir også tatt hensyn til både når statsråder, rådgivere og statssekretærer pekes ut, sier statssekretæren.

- Tyder BAs oversikt på at dere har lyktes?

- Oslos overrepresentasjon var enda tydeligere før, men en kan nok mene at vi fortsatt har noe å strekke oss etter, sier statssekretæren.