Gå til sidens hovedinnhold

– Vi vil vise vårt sinne og frustrasjon

Artikkelen er over 12 år gammel

Palestinakomitéen i Bergen og Den palestinske forening arrangerer fakkeltog i sentrum i ettermiddag.

Klokken 1700 i ettermiddag vil Palestinakomitéen i Bergen og Den palestinske forening arrangere fakkeltog på den blå steinen.

SINNE OG FRUSTRASJON: – Demonstrasjonen er en respons på de fryktelige angrepene på Gaza som har pågått de siste dagene og som fortsatt pågår, sier Magne Hagesæter, leder i Palestinakomitéen i Bergen.

Han forventer at flere hundre bergensere vil delta i demonstrasjonen i sentrum.

– Det er snakk om en fryktelig massakre og jeg tror mange vil stille opp. Det er mange her i Bergen som har familie og kjente på Gaza som er opprørte. Vi føler sinne og frustrasjon og vil vise hva vi føler, sier han.

PRESS PÅ REGJERINGEN: Palestinakomitéen og den Palestinske forening ønsker også å sende klare signaler til norske politikere.

– Vi vil sende en melding til regjeringen om at de må fordømme det som skjer. Vi mener at regjeringen kan gjøre visse tiltak som å bryte diplomatiske forbindelser og sende den israelske ambassadøren hjem, sier Hagesæter.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomitéen går i dag ut med en felles uttalelse der de ber den norske regjeringen sammen med FNs sikkerhetsråd om å legge ytterligere press på Israel til å umiddelbart stanse angrepene på Gazastripen.

FORSTÅR ANGREPENE: Israelsvennene i Med Israel for Fred (MIFF) i Bergen har ikke planer om å vise sitt syn på konflikten i bybildet.

– Vi har ingen demonstrasjon eller noe sånt på trappene. Vi følger situasjonen og prøver å gi den delen av bildet som ikke kommer frem, sier Morten Fjell Rasmussen, leder i Med Israel For Fred (MIFF) i Bergen til BA.no.

– Verdenssamfunnet ba Israel om å trekke seg ut av Gaza i 2005, men det har ikke hjulpet. Rakettregnet fra Gaza oppholdt en stund, men har nå troppet opp igjen. Den første dagen ble 80 raketter sendt mot Israel. Spørsmålet da er hvordan de skal reagere på dette. Israel har valgt å reagere militært, sier Fjell Rasmussen.

– Hva synes du om det?

– Jeg forstår reaksjonen fra Israel. Landet er i en desperat og presset situasjon, og det er ingen enkel utvei på dette.

Jeg håper sivilbefolkningen i Gaza vil bli rammet minst mulig. Det er heller ikke Israels intensjon at sivilbefolkningen skal bli rammet.

– Men jeg vet også at vanligvis når vi hører om tall på drepte sivile fra denne type aksjoner på palestinsk side, så er tallene tredoblet, sier han.