Vil at du skal jobbe to timer mindre

(Illustrasjonsbilde).

(Illustrasjonsbilde). Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Flertall for sekstimersdag i SV.

DEL

SV vil at en normal arbeidsdag skal vare seks timer.

Forslaget fikk flertall på søndagens landsmøte. Leder i Bergen SV Gina Barstad og kvinnepolitisk leder Marte Hammer, mener dette kan bety mye for kvinner i arbeidslivet.

– Slik det er i dag er sekstimersdagen privatisert. Kvinner jobber i praksis seks timer, men betaler for dette selv ved å gå ned i inntekt. For de som har en mann med bedre lønn som forsørger seg, så kan det synes som en enkel utvei, men det er faktisk ikke løsningen på lang sikt, sier Hammer.

ØKONOMISK SELVSTENDIGHET

De tror at innføringen av sekstimersdag, vil føre til lavere sykefravær og at flere vil komme i arbeid.

– Vårt mål er økonomisk selvstendighet for kvinner og menn. Da trenger vi et moderne og framtidsrettet arbeids- og familieliv. Det er på høy tid å forkorte normalarbeidsdagen til sekstimers arbeidsdag, mener Barstad.

De peker på at man 1986 fikk 7,5 timers arbeidsdag og 37,5 timers arbeidsuke i virksomheter der det var opprettet tariffavtale.

– Det er nå på tide å kreve en kortere arbeidshverdag. I stedet for flere sofaer, større biler og enda flere hytter, så kan vi i stedet begynne å prioritere det som er viktig. Tid med familie og de vi er glade, mener de.

Fra desember 2008 til mars 2009 ble det gjort forsøk med sekstimersdag i hjemmetjenesten i Bergen. Det ble ingen suksess.

– Dette er et eksempel på et prosjekt som varte altfor kort til å se langtidsvirkningene av en forkortet arbeidsdag, derfor trenger vi flere og lengre forsøk, sier Barstad.

Artikkeltags