Tor Øyvind Westbye hadde var plassert på syvendeplassen i listeforslaget til Bergen KrF.

Nå er han ute av listen. Årsaken til det er uttalelser som den lokale KrFU-lederen kom med til nettstedet Gaysir.

Her sa Westbye at homofobien i KrF er den egentlige grunnen til at KrF går mot felles ekteskapslov og adopsjonsmuligheter for homofile. KrFU-politikeren kom med dette utsagnet 9. november.

TRIST
- Jeg synes dette er trist, både for meg selv og for KrF. Det hadde vært flott om man kunne hatt takhøyde nok i partiet til å ha plass til mitt syn også. Jeg mener jeg har kvaliteter som KrF hadde kunnet bruke. Homofilisaken er ikke en taktisk sak å kjøre i forbindelse med nominasjonen, men jeg mener det jeg mener, sier Tor Øyvind Westbye til ba.no.

Han forteller at han kommer til å fortsette som fylkesleder så lenge styret har tillit til ham. Han understreker at synet hans på ekteskapslovgivningen er hans eget og ikke representativt for styret i Hordaland KrFU.

Ikke mange dagene etter intervjuet i Gaysir, kalte leder av nominasjonskomiteen, Robert Erlandsen, inn til nytt møte. Her ble Tor Øyvind Westbye kastet ut fra listen.

- Er det ikke rom for å fremme ulike synspunkter på kjønnsnøytral ekteskapslov i KrF?

- Jo, det må han kunne gjøre. Men da bygger du ikke opp om ditt kandidatur. Han rev ned sitt kandidatur med denne uttalelsen, sier Robert Erlandsen til ba.no.

KONFLIKTFYLT
Han sier at det ikke er denne typen saker Bergen KrF ønsker skal prege den offentlige debatten.

- Vi går mot et kommunevalg. Da ønsker vi å ha fokus på lokale saker. Da er ikke dette en debatt som vi ønsker. Vi ønsker ikke å ha konfliktfylte saker inn i debatten. Han kunne heller snakket om bybane i hele Bergensregionen og arbeidet for å få frisk luft til Bergen, sier Erlandsen.

- Westbye er sånn sett frisk luft i KrF?

- Det er ikke så mye utluftning. Jeg tror ikke at noen potensielle KrF-velgere har problemer med hvordan vi har håndtert denne saken. Debatten om kjønnsnøytrale ekteskap er ikke saker som vi ønsker å profilere oss på i en valgkamp, sier Robert Erlandsen.

En annen ting som blir brukt mot Westbye er at han ønsker å oppheve bekjennelsesparagrafen i KrF. Den tilsier at alle tillitsvalgte for partiet må være bekjennende kristne.

HOMOREAKSJON
Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring i Bergen og Hordaland (LLH) gikk i ettermiddag ut med støtte til den vrakede KrF-ungdommen. De beklager handlemåten til nominasjonskomiteen i Bergen KrF.

- Westbye har rett i sine antagelser når han sier at KrF har homofobe holdninger, og at disse holdningene i beste fall grunner i tradisjon og konservatisme. Det kan virke som om KrF er verre enn antatt, ettersom homovennlige personer som Westby i denne saken også blir mobbet av partiet, mener styremedlem Hallvard Øren i LLH Bergen og Hordaland.

STØTTES AV KRFU-LEDER
Også leder av KrFU sentralt, Inger Lise Hansen, karakteriserer vrakingen av Westbye som kjempetrist.

- Jeg synes dette er et gufs fra fortiden. Et parti kan leve med flere standpuynkter. Det er viktig å ha takhøyde i partiet til å mene ulike ting om disse sakene, sier Inger Lise Hansen til ba.no.

Slik ser nå de tolv øverste plassene på Bergen KrFs listeforslag ut:

1. Filip Rygg

2. Lisbeth Iversen

3. Trygve Birkeland

4. Norunn Hågan Walvick

5. Jan Sverre Stray

6. Randi Veland

7. Terje Gilje

8. Ella Ystebø

9. Jarle Sørås

10. Marita Moltu

11. Harald Myklebust

12. Hroar Espeland