Lysbakken stemte for Libya-kritikk

Partileder Audun Lysbakken taler under Landsstyremøtet i SV lørdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Partileder Audun Lysbakken taler under Landsstyremøtet i SV lørdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel

SV-leder Audun Lysbakken støtter kritikken av Libya-bombingen som landsmøtet sluttet seg til søndag.

DEL

Redaksjonskomiteen ønsket ikke å ha kritikken med i det som omtales som «fredsuttalelsen» fra landsmøtet, men Lysbakken var blant delegatene som likevel stemte for.

«FN-mandat er ikke noen garanti for at krigsdeltakelse er riktig, noe Libya-krigen ble et eksempel på», heter det i uttalelsen som må forstås som en kritikk av den daværende partiledelsens beslutning om å støtte krigen.

– Det oppsummerer egentlig mitt eget syn, sier Lysbakken, som satt i regjeringen som barne-, likestillings- og inkluderingsminister da beslutningen om norsk deltakelse i bombingen ble fattet.

– Det er jo en helt korrekt oppsummering. Det er det samme som jeg skriver i min bok. Jeg er i tvil om det var riktig å gå inn i Libya i første omgang, det vil jeg alltid være i tvil om, sier han.

Han sier FN-mandatet som gjorde at Norge bestemte seg for å bidra, ble strukket for langt, og at det da var riktig å trekke bombeflyene ut.

Norske fly slapp til sammen 567 bomber over Libya i 2011, den største norske krigsinnsatsen siden andre verdenskrig. Luftoffensiven bidro til at landets diktator Muammar Gaddafi ble styrtet og drept. Nesten fire år senere rår anarki og kaos i landet der ulike militsgrupper kjemper om makten. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken