Fredag tildelte UNESCO Bergen status som gastronomiby, og Bergensregionen blir dermed medlem av UNESCO sitt internasjonale nettverk for kreative byer (Creative City Network), melder Bergen kommune på sine nettsider.
Byen mellom de syv fjell er allerede på verdensarvlisten, men kan nå altså smykke seg med en ny anerkjennelse.
– Dette er en stor anerkjennelse for regionen og vil plassere oss på kartet som matby. At vi nå kom gjennom UNESCOs nåløye er viktig for det videre arbeidet med å fremme lokalmat og gastronomi i Bergensregionen, sier byråd for klima, kultur og næring, Julie Andersland (V) i en pressemelding.
Kommunen opplyser at de siden 2011 har arbeidet bredt for å samle aktørene og danne grunnlaget for søknaden til UNESCO.
Søknaden ble sendt av Bergen kommune på vegne av et partnerskap bestående av Hordaland fylkeskommune, Hordaland Bondelag, Fylkesmannens landbruksavdeling, Innovasjon Norge, Universitetet i Bergen, Bergen Reiselivslag, Bergens kokkenes Mesterlaug og Fiskeridirektoratet – og Seafood Innovation Cluster.
I tillegg har en rekke andre aktører blitt involvert i søknadsprosessen, herunder en ressursgruppe fra restaurantmiljøet i Bergen, opplyser kommunen.