Gå til sidens hovedinnhold

Høygravide Hanne trener crossfit

Hanne Nilsen (28) er gravid i syvende måned. Det stopper henne ikke fra å løfte tunge vekter.

Artikkelen er over 5 år gammel

Hanne Nilsen (28) har trent crossfit i fire år. Nå er hun høygravid med sitt andre barn, men stor mage stopper henne ikke i fra å løfte tungt.

– Jeg ser egentlig bare fordeler med det. Du får ofte en lettere fødsel og man kommer seg fortere etter fødselen, sier Nilsen.

Hun mener at det å være inaktiv når man er gravid bare er tull.

– Det er mye du kan gjøre selv om du er gravid, og med mindre du har et veldig komplisert svangerskap er fysisk aktivitet alfa omega, sier hun.

Oppvokst på treningssenteret

Også i forrige svangerskap trente Nilsen regelmessig. Hun forteller at hun var tilbake i treningsstudioet allerede tre uker etter fødselen. Da hadde hun datteren med seg.

– Hun er omtrent oppvokst her inne og nå løper hun rundt her selv med en plastikk vektstang og gjør burpees. Her får de det inn med morsmelken begge to, så de har ikke noe annet valg enn å begynne med crossfit, ler Nilsen.

Hun trener blant annet tunge løft med vekter, kettlebell og håndstående armhevinger. Noen av øvelsene bytter hun ut. Et eksempel er at i stedet for å løpe bruker hun romaskin.

– Jeg byttet fort ut løpingen med roing. Ved roing trener man både bein, overkropp og kondisjon. Når magen begynner å stå i veien, så er det viktig å finne alternativer. Froskehopp funker for meg, sier Nilsen.

Anbefaler moderat trening

Jordmor Kjersti Pettersen har jobbet med gravide i mange år, og har sett både gravide som har trent hardt under hele svangerskapet men også gravide som ikke har trent i det hele tatt. Hun anbefaler alle gravide å trene, men at man skal være forsiktig med å ta i for hardt.

– Det økte blodvolumet gir økt belastning, derfor skal man trene på en litt lavere intensitet. Kondisjon kan man trene innenfor 80 % av makspuls. Går man over det, kan det føre til redusert blodtilførsel til barnet, forklarer Pettersen.

Hun forteller også at å trene moderat ut i fra den enkeltes utgangspunkt i svangerskapet har gode helsemessige gevinster. Hun nevner blant annet at man kan få et stabilt blodsukker, bedre fødselsform, bedre søvn, mindre plager med rygg og bekken, man legger mindre på seg, kvinner henter seg raskere inn etter fødselen og er generelt friskere.

– Man kan trene ganske hardt om man i utgangspunktet er godt trent før man blir gravid, men dersom man er utrent bør man begynne gradvis. Her er det viktig å rådføre seg med jordmor eller eventuelt en lege, sier Pettersen.

For hard trening kan føre til tidlig fødsel

Hun sier at hennes erfaring med kvinner som trener for hardt er for tidlig fødsel og alt for små barn.

– Av jenter som trener veldig hardt under svangerskapet ser man ofte at barna blir født før termin, og ofte med en fødselsvekt ned i 2,5 kg, forteller Pettersen.

 I tillegg advarer hun mot å trene utfall med vekter.

– Utfall med vekter bør unngås fordi bekkenet kan være ustabilt og man kan få en vridning, sier Pettersen.

Hun anbefaler utrente å begynne med å gå turer, gjerne 25 minutter hver dag. Etter hvert kan man utvide gradvis, for eksempel ved å legge på knebøy. Muskelgrupper hun synes kan være hensiktsmessig å trene under svangerskapet er lår, rumpe, rygg og armer.

– Det aller viktigste er at man gjør noe. Lytt til kroppen og ikke gå ut for hardt. Ofte kan det være lurt å legge bort pulsklokken og kjenne etter på pusten. Jordmødre kan mye om dette og man ser også konsekvenser av utrente fødsler. Alt hjelper, sier Pettersen.

Ikke mangel på informasjon

Hanne Nilsen sier at det ikke er noe problem å finne informasjon dersom man er usikker. Hun foreslår fastlege, jordmor og fysioterapeuter. I tillegg sier hun at man fint kan finne ut en del dersom man selv søker på nett.

– Det jeg har merket er at alle har noe å si og alle sier forskjellig. Det er ikke noe fasitsvar på hva som er rett og galt under graviditeten. Det er så individuelt, sier Nilsen.

Kommentarer til denne saken