Prester og imamer står sammen mot terror: – Det er ødelagte, unge menn som står bak

Elleve ulike tros- og livssynssamfunn marsjerte sammen fra Bergen moské til St. Paul kirke i dag. De står sammen mot terror.

Elleve ulike tros- og livssynssamfunn marsjerte sammen fra Bergen moské til St. Paul kirke i dag. De står sammen mot terror. Foto:

Mange muslimer føler på redsel etter de grufulle hendelsene som har skjedd de siste ukene. De får støtte av et samlet tros- og livssynsmiljø.

DEL

De siste ukene har flere europeiske byer opplevd grufulle angrep mot sivile.

Angrepene regnes av myndighetene som islamistisk terror, og hendelsene har ført til økt spenning internasjonalt.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, gikk to kvinner til knivangrep på to muslimske kvinner i Paris få dager etter at den franske læreren Samuel Paty ble halshugget. De ble knivstukket og gjerningskvinnene forsøkte angivelig å rive av hodeplaggene deres.

Natt til torsdag ble to karikaturtegninger av profeten Muhammed hengt opp på utsiden av Bergen moské.

Dette har skjedd

  • 16 oktober ble den franske læreren Samuel Paty halshugget etter at han hadde vist Muhammed-karikaturer i undervisningen.
  • 29 oktober ble tre personer drept ved en kirke i Nice torsdag.
  • Samme dag ble franske politimenn i Avignon angrepet med kniv.
  • Mandag kveld ble fire personer drept og minst 22 personer såret i en skyteepisode i Wien i Østerrike. Tilstanden for syv av de sårede blir av sykehuskilder betegnet som kritisk, ifølge nyhetsbyrået APA.

Vold er aldri svaret

Tirsdag kveld gikk lederne i elleve forskjellige tros- og livssynssamfunn samlet fra Bergen moské til St. Paul kirke for å vise gjensidig respekt og samhold, og motstand mot terrorisme.

– Vi står sammen for å vise avsky over terrorangrepene og gi uttrykk for solidaritet med de berørte. Vold kan aldri være svar på ytringer. Gudshus og skoler skal være trygge steder. Når religion misbrukes til å utøve vold, må vi arbeide mot en negativ spiral av angrep mot uskyldige og provokasjoner mot hverandres gudshus, sier styreleder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) i Bergen, Sajjad Younas.

Imam Ali Said og Ismael Moallim fra Bergen moské sier at terrorangrepene har påvirket dem veldig. – Jeg har snakket med medlemmer som er redd for å møte opp i moskeen, forteller Moallim.

Imam Ali Said og Ismael Moallim fra Bergen moské sier at terrorangrepene har påvirket dem veldig. – Jeg har snakket med medlemmer som er redd for å møte opp i moskeen, forteller Moallim. Foto:

Redd for å gå i moskeen

Styremedlem i Bergen moské, Ismael Moallim, forteller at flere medlemmer har vært redd for å møte opp i moskeen etter at karikaturtegningene ble hengt opp.

– Vi merker jo at slike terrorhandlinger gjør at flere dømmer muslimer som gruppe, og ikke som en handling begått av et enkeltindivid. Det er veldig trist, for vi er like påvirket av det som har skjedd i Paris og andre steder som alle andre.

Ewa Siarkiewicz-Bivand fra St. Paul kirke er enig med Muali. Det handler ikke om religion.

– Vi må slutte å tenke dem og oss. Vi må stå sammen i troen og kjempe mot terror. Terroristene vil at vi skal være redde. Det skal vi ikke. Vi skal ikke la noen skylde på en gruppe. Det handler jo om enkeltmennesker. De kan være radikaliserte, sinte og hevngjerrige. Det har ingenting med religion å gjøre. Tenk på moskéangrepet i Bærum, det var en norsk gutt som sto bak det.

Ewa Siarkiewicz-Bivand fra St. Paul menighet innledet ett minutts stillhet for ofrene i terrorangrepene de siste ukene.

Ewa Siarkiewicz-Bivand fra St. Paul menighet innledet ett minutts stillhet for ofrene i terrorangrepene de siste ukene. Foto:

Ødelagt ungdom

Imam Ali Said synes det er på tide at fokus flyttes til det han mener faktisk ligger bak de grufulle hendelsene.

– Gjerningsmennene har omtrent ikke kunnskap om Islam, men bruker religion som et våpen, sier han.

– Når en ungdom som ligner på en muslim utfører slike forferdelige hendelser, har man stort fokus på religion. Er det personer med andre tilhørigheter som står bak, er det ingen som peker på religiøs tilhørighet eller opphav. Da blir gjerne fokuset på psykiske problemer. Jeg tror en god del av ungdommene som står bak slike angrep har store problemer, både psykiske, sosiale og økonomiske, sier han.

Men som religiøs leder har han og andre et ansvar for å gi barn og unge en klar forståelse av hva religionen handler om, mener han.

– Dessverre er det ungdommer som har islamsk bakgrunn som står bak. Vi har et stort ansvar for å «vaksinere» ungdommen vår, og må jobbe med de nye generasjonene. Barna og ungdommene våre trenger oss. De trenger oss også til å beskytte dem mot seg selv.

Artikkeltags