Vi befinner oss på en av Norges største oljeplattformer langt ute i Nordsjøen. I en kontrollkabin på Gullfaks C, 60 meter over havet, sitter Jarle Riise.
Osingen er ansatt nummer 1 i selskapet FourPhase som siden 2012 har utviklet sin egen teknologi og skapt sin egen nisje innen i oljebransjen.
Nå teller Kokstad-selskapet 65 ansatte og har kontor i Aberdeen og agenter i USA, Malaysia og Aserbajdsjan.
– Hva jeg er god på? Litt av alt! Jeg har jobbet med sand og sanddeteksjon i snart 20 år, sier Riise.
Men hva består egentlig jobben hans av? Og hvorfor er teknologien til FourPhase så lukrativ for oppdragsgiveren Equinor?
- LES OGSÅ: Erna Solberg åpnet Johan Sverdrup
Saken fortsetter under bildet.
Hindrer slitasje
Under produksjonen av olje- og gass følger det sand med opp fra reservoaret. Brønnstrømmen inneholder olje, gass, vann og sand i en salig blanding. Ved å kjøre den gjennom en syklon skilles sandpartiklene fra oljen.
– Sand er et uønsket produkt som skaper erosjon og annen kvalm. Vi tar ut sanden, dermed øker og forbedrer vi produksjonen. Samtidig får man mindre slitasje i prosessanlegget på plattformen og forhindrer at brønnbanene plugges igjen. Sanden vi tar ut blir pumpet tilbake i reservoaret.
– Mer bærekraftig bransje
Øyvind Heradstveit (48) er daglig leder og medgründer i oljeteknologiselskapet FourPhase.
Forretningsideen imponerer kanskje ikke klimaaktivistene, men Heradstveit mener innovasjonen drar oljeselskapene i riktig retning og bidrar til at bransjen blir mer bærekraftig sett fra et miljøperspektiv.
– Vi lever i en bransje som er veldig omdiskutert, og vi blir målt opp mot FNs 17 mål for bærekraft. Det er avgjørende å bevise at teknologien man kommer med bidrar til at bransjen blir mer bærekraftig, og det har vi klart, mener han.
Det er ansatte i Equinor enig i.
– FourPhase er et godt eksempel på hvordan Equinor gir eksterne krefter muligheten til å bygge seg opp slik at vi sammen kan løse et felles problem og kutte CO2-utslipp, sier plattformsjef Tore Grønås.
Saken fortsetter under bildet.
Millionbutikk
Heradstveit startet subsea design- og fabrikasjonsfirmaet Mechanica. I 2011 ble selskapet solgt til amerikanske Oceaneering. Heradstveit satt igjen med en del millioner som har vært nyttig i utviklingen av FourPhase.
Året etter var han, Anders Arefjord og et par andre i gang med et nytt firma: FourPhase. I starten fikk de pengehjelp fra Saudi-Arabia og holdt til i Hegglandsdalen på Os.
Driftsinntektene i 2018 var 137,5 millioner kroner og resultatet før skatt 13,3 millioner.
– Gullfaks C var vår første plattform på norsk sokkel. Nå har vi vært der ute i syv år. Teknologien fungerer og vi ansetter nye folk. Etter en del tøffe år ser vi lysere på fremtiden enn noensinne, sier Heradstveit.