Vi befinner oss på en av Norges største oljeplattformer langt ute i Nordsjøen. I en kontrollkabin på Gullfaks C, 60 meter over havet, sitter Jarle Riise.

Osingen er ansatt nummer 1 i selskapet FourPhase som siden 2012 har utviklet sin egen teknologi og skapt sin egen nisje innen i oljebransjen.

Nå teller Kokstad-selskapet 65 ansatte og har kontor i Aberdeen og agenter i USA, Malaysia og Aserbajdsjan.

– Hva jeg er god på? Litt av alt! Jeg har jobbet med sand og sanddeteksjon i snart 20 år, sier Riise.

Men hva består egentlig jobben hans av? Og hvorfor er teknologien til FourPhase så lukrativ for oppdragsgiveren Equinor?

Saken fortsetter under bildet.


Hindrer slitasje

Under produksjonen av olje- og gass følger det sand med opp fra reservoaret. Brønnstrømmen inneholder olje, gass, vann og sand i en salig blanding. Ved å kjøre den gjennom en syklon skilles sandpartiklene fra oljen.

– Sand er et uønsket produkt som skaper erosjon og annen kvalm. Vi tar ut sanden, dermed øker og forbedrer vi produksjonen. Samtidig får man mindre slitasje i prosessanlegget på plattformen og forhindrer at brønnbanene plugges igjen. Sanden vi tar ut blir pumpet tilbake i reservoaret.

– Mer bærekraftig bransje

Øyvind Heradstveit (48) er daglig leder og medgründer i oljeteknologiselskapet FourPhase.

Forretningsideen imponerer kanskje ikke klimaaktivistene, men Heradstveit mener innovasjonen drar oljeselskapene i riktig retning og bidrar til at bransjen blir mer bærekraftig sett fra et miljøperspektiv.

– Vi lever i en bransje som er veldig omdiskutert, og vi blir målt opp mot FNs 17 mål for bærekraft. Det er avgjørende å bevise at teknologien man kommer med bidrar til at bransjen blir mer bærekraftig, og det har vi klart, mener han.

Det er ansatte i Equinor enig i.

– FourPhase er et godt eksempel på hvordan Equinor gir eksterne krefter muligheten til å bygge seg opp slik at vi sammen kan løse et felles problem og kutte CO2-utslipp, sier plattformsjef Tore Grønås.

Saken fortsetter under bildet.


Millionbutikk

Heradstveit startet subsea design- og fabrikasjonsfirmaet Mechanica. I 2011 ble selskapet solgt til amerikanske Oceaneering. Heradstveit satt igjen med en del millioner som har vært nyttig i utviklingen av FourPhase.

Året etter var han, Anders Arefjord og et par andre i gang med et nytt firma: FourPhase. I starten fikk de pengehjelp fra Saudi-Arabia og holdt til i Hegglandsdalen på Os.

Driftsinntektene i 2018 var 137,5 millioner kroner og resultatet før skatt 13,3 millioner.

– Gullfaks C var vår første plattform på norsk sokkel. Nå har vi vært der ute i syv år. Teknologien fungerer og vi ansetter nye folk. Etter en del tøffe år ser vi lysere på fremtiden enn noensinne, sier Heradstveit.

Gullfaks C

 • Gass- og oljefelt som ligger på norsk kontinentalsokkel i Nordsjøen.
 • Består av to naboplattformer: Gullfaks A og B.
 • Feltet ble oppdaget i 1979, med produksjon siden 1986. Gullfaks C åpnet i november 1989.
 • Ifølge Guinness' rekordbok det tyngste menneskeskapte objekt som noen gang er flyttet.
 • Operatør: Equinor. Har besluttet å forlenge levetiden på plattformen til 2036.
 • Utvinningsgrad: 59 prosent, men målet er å øke til 62.
 • Vanndyp: 217 m
 • Høyde over havet: 142 m
 • Antall senger: 330
 • Etasjer boligkvarter: 11
 • Produksjon per dag:
 • Olje: Ca 5500 standard kubikkmeter
 • Gass: Ca 16,5 millioner kubikkmeter

KILDE: SYSLA/EQUINOR/WIKIPEDIA