Gå til sidens hovedinnhold

Private barnehager holder foreldre som gisler

Onsdagens aksjon er uakseptabel.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) oppfordrer alle sine rundt 2000 barnehager om å stenge klokken 1400 onsdag, som en markering mot regjeringens forslag om kutt i tilskuddene til private barnehager.

Arbeiderpartiet i Bergen og LO i Bergen og Omland mener denne aksjonen er en uakseptabel måte å agere på.

Har du innspill eller meninger om aksjonen? Tips oss på tips@ba.no

Barnehagene, også de private, er finansiert over skatteseddelen i tillegg til betaling fra foreldrene som har barn i barnehagen. Denne aksjonen skjer uavhengig av lønnsoppgjørene, og er en useriøs måte å protestere på. Stengingen setter foreldre og barn i en ekstremt vanskelig situasjon. Vi tenker særlig på foreldre i yrker som kanskje streber etter å få flere vakter og som må jobbe hardt for å få endene til å møtes. Nå står de plutselig i en situasjon der de ikke kan arbeide.

Les også

Tusenvis av barnehagebarn i Bergen rammes av aksjon mot regjeringen

Overfinansiering går til eierne, ikke de ansatte.

I følge en rapport fra Telemarksforskning brukte private barnehager 1 milliard kroner mindre på pensjoner enn de fikk utbetalt. Dette vil selvsagt eierne av de private barnehagene beholde. Vi mener ansatte skal ha gode pensjoner og kompensasjon fra det offentlige skal gå til nettopp det, ikke i lommene til barnehageeierne. Vi støtter derfor Kunnskapsminister Tonje Brenna i å avvise denne aksjonsformen. Her må PBL belite seg i at den nye regjeringen vil fortsette oppryddingsarbeidet i overfinansieringen av private barnehagekjeder

Det er udemokratisk.

Å bruke sin kapitalmakt til å stenge ute barn fra barnehagen for å oppnå egne økonomiske mål er ikke demokratisk, heller det motsatte. De bryter med inngåtte avtaler med foreldre og det offentlige. PBL setter også de ansatte i barnehagene i en vanskelig situasjon. Er det slik PBL skal drive politisk påvirkningsarbeid fremover?

Det er bekymringsverdig.

PBL viser nettopp faren med å få private selskaper for stor andel over velferdstilbudet vårt. Når de truer med å stenge barnehager for å vri politiske vedtak i sin retning, så har vi åpenbart åpnet for for stor andel private barnehager.

Det er barna som taper.

PBL krever kompensasjon for sine pensjonsforpliktelser og hevder det vil gå utover kvaliteten i barnehagen hvis ikke de får viljen sin. Hvor ofte skal PBL holde barna som gisler for å opprettholde profitten som hentes ut av barnehagesektoren?