Et hundretalls demonstranter samlet seg torsdag ettermiddag foran Det gamle rådhus i Bergen.

Meldingen til bystyrepolitikerne var klar: Dropp tunnel og kom i gang med bybanebygging til Åsane.

– Dette er et helt avgjørende øyeblikk i Bergens historie. Nå står vi og kan skyte oss selv i foten, eller vi kan bygge en bane. Dette må vi bestemme oss for, og nå er det på hengende håret, sier Elisabeth Ivarsflaten.

Hun bor selv i Sandviken og representerer Bergens Mødre.

– Aksjonsgruppen vår er for å bygge Bybanen. Etter å ha satt oss grundig inn i prosjektet er vår konklusjon at det ikke finnes en tunnel som noen vil ha, bygge eller betale for. Derfor må vi samles oss for dagløsningen, sier Ivarsflaten til BA.

SV: Ja til dagløsning

Anledningen for protesten var møtet i Utvalg for miljø og byutvikling, der bybanesaken behandles, før den skal endelig besluttes i bystyret 24. november.

En rekke grupperinger møtte opp for å vise sin støtte til Bybanen over Bryggen: Besteforeldrenes klimaaksjon, E39 ut av Ytre Sandviken og Bergens Mødre var blant aksjonistene, i tillegg til en større delegasjon fra SV.

– Vi håper bystyret tar til vettet og sier ja til Bybane. Det betyr at man må ta hensyn til de faglige rapportene om kollektivtransport og kulturminner, som råder oss til en dagløsning, sier Marthe Hammer som er gruppeleder for SV i fylkestinget.

Hammer var del av en gjeng som hadde kledd seg ut i et langt, sammenhengende bybanekostyme.

Vil ha Bryggen trafikkfri

Høyre-representant Didrik Fasmer, som bor i Bergen vest, ble møtt med tilrop og stort engasjement da han entret rådhusinngangen.

– Det er kjempegøy at engasjementet er stort. Møtene nå i kveld og senere i november blir kjempespennende. Jeg håper det blir tatt en avgjørelse som står seg. Personlig støtter jeg Høyres standpunkt som er at vi må få Bryggen helt trafikkfri, som er mitt personlige motiv, sier Fasmer til BA.

Gunnar W. Ramsdal er AP-medlem og tunneltilhenger, og møtte opp for å overhøre utvalgsmøtet.

Han sier seg enig i budskapet fra den SV-dominerte aksjonen utenfor rådhuset, samt merkene «Ja til Bybanen». Og legger til:

– Jeg forventer at SV og andre dagløsningstilhengere ved et flertall for tunnel den 24. november er redelige og beliter seg. De bør da helhjertet gå inn i et bredt samarbeid for å få et bedre og rimeligere tunnelalternativ, sier Ramsdal.

I utvalget ble Høyres forslag vedtatt, det skal jobbes videre med tunnel. Bak forslaget stilte FNB, Rødt og Sp seg. Saken skal opp i bystyret 24. november.

Les også

Tunnelsyn i rapporten om Bybanen til Åsane