Adresse Hawaii

EKSOTISK: Da Maren Karlstad og Tommy Løvaas bestemte seg for å studere i utlandet dro de like godt                         til Hawaii.

EKSOTISK: Da Maren Karlstad og Tommy Løvaas bestemte seg for å studere i utlandet dro de like godt til Hawaii. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi har reist så langt bort fra Norge som det er mulig å komme, men trives utrolig godt, sier Maren (28) og Tommy (30).

DEL

Da Maren Karlstad og Tommy Løvaas bestemte seg for å studere sammen i utlandet, valgte de det mest eksotiske universitetet i hele verden. Siden august i fjor har samboerparet fra Landås kost seg med leksebøker, strålende sol, palmer og krystallklart vann. Adressen er Honolulu, Hawaii.

HONOLULU

I mai neste år får Maren og Tommy hver sin mastergrad i business & administrasjon (MBA).

– Skolegangen er tøff, og undervisningen foregår bare på engelsk. Men språket løsnet etter tre måned for mitt vedkommende. Tommy hadde studert i USA tidligere, og greide seg godt fra første stund, sier Maren.

Når studiene er ferdig, kan de smykke hver sin CV med mastergraden fra Hawaii Pacific University. Det er neppe noen ulempe, for universitetet har høy status både hos studentorganisasjonen ANSA og blant norske bedrifter.

– Skolen har meget gode lærere, og gir oss mye kunnskap for pengene. Universitetet står på samme liste som Handelshøyskolen i Bergen og BI. Det fine med å studere her, er at det ikke er klasser med flere enn 20 elever. På den måten får vi et nærmere forhold til professorene enn om vi var 50 til 100 studenter, mener Tommy.

En viktig årsak til at Maren og Tommy valgte Hawaii, er det behagelige klimaet. Hawaii har 365 soldager i året, men det regner ganske ofte, selv om skurene sjelden varer mer enn noen få minutter.

– Her er det alltid sommer, og ett av få steder i verden hvor man kan være utendørs i shorts og T-skjorte hele året. Klimaet er stabilt, selv om det er mer overskyet her enn nordmenn kanskje tror. Det bor mange forskjellige folkeslag på Hawaii, og sånn sett er det ingen majoriteter. Blant turistene er det japanerne som dominerer. De elsker Hawaii, sier Maren og Tommy.

Begge var innstilt på å ta mastergraden i utlandet, og etter å ha søkt, kom de inn både ved universitetet i Auckland i New Zealand og Brisbane i Australia.

– Jeg studerte ett år i USA før jeg møtte Maren gjennom felles venner i Bergen for seks år siden. Jeg trivdes godt, og ønsket meg tilbake, og vi vurderte også California før vi bestemte oss for Hawaii. Det var en god beslutning. Jeg kunne godt ha tenkt meg å jobbe et år på Hawaii eller et annet sted i utlandet etter at vi er ferdige med studiene. Men jeg er redd det kan bli for dyrt, sier Tommy.

TRENER

Samboerparet mener at Hawaii er et trygt sted å være, og de er aldri redde for å ferdes i Honolulu eller andre områder på øyene.

– Vi oppsøker ikke de verste stedene, og går aldri kveldsturer langs kanalen Ala Wai, som er svært så idyllisk på dagtid. Bydelen Waikiki er en turistmaskin, men her er det både vakkert og trivelig. Men gullmedaljen har også en svart bakside, som synes altfor godt. Det er mange hjemløse i Honolulu, og over alt finner du finner personer som har lagt seg til å sove på fortauene eller i utkanten av de mange parkene.

De har ikke hørt om utrivelige episoder, verken blant medstudenter eller andre.

– Hawaii er altfor fint og eksotisk til at vi går rundt og bekymrer oss. Folk her er åpne og sosiale i forhold til hjemme. Og det var en fantastisk følelse å komme tilbake til varmen i januar, etter å ha vært fem uker i kulde og snøslaps hjemme i Norge, sier Maren og Tommy.

Lekser og studier preger naturlig nok livet til to personer som tar hver sin mastergrad. Men både Maren og Tommy er aktive både med organisasjonsarbeid og trening.

– Vi har hver vår personlige trener ved 24 Hour Fitness Center i Waikiki, for det er gøy å trene og kjenne at hele kroppen kommer i form. Jeg jobber dessuten for ANSA, hvor jeg er organisator for norske studenter her på Hawaii. Jeg inviterer til forskjellige arrangementer, og holder blant annet quiz på en pub et par ganger i måneden, forteller Maren.

Som tidligere fotballkeeper, er det naturlig at Tommy oppsøker en av de mange grønne balløkkene.

– Jeg har drevet med fotball så lenge jeg kan huske, og var målvakt i Hovding helt til jeg kom på seniorlaget. Førstekeeperen på A-laget var veldig god og rutinert, og da de fleste andre juniorene sluttet, gjorde jeg det samme. I stedet ble jeg juniortrener både for gutt- og jentelag i Åsane, sier Tommy.

VIL HJEM

Når Maren og Tommy er ferdig med studiene om et drøyt år, er planen å flytte hjem til Bergen for godt.

Paret kjøpte rekkehus med fire soverom på Landås for fem år siden. Boligen leier de ut til en hyggelig kameratgjeng mens de selv studerer på Hawaii.

– Finner vi en flott tomt, er det ikke utenkelig at vi bygger hus i Bergen. Men når vi kommer hjem fra Hawaii neste år, er det for å bo i huset på Landås. 70 prosent av min familie bor et steinkast fra hjemmet vårt, mens Tommys familie bor i Åsane, sier Maren.

Med mastergrad i business & administrasjon, kan både Maren og Tommy velge blant mange forskjellige yrker.

– Utdannelsen kan brukes til mye, og alt som er såkalt businessrelatert. Når vi har vært hjemme i forbindelse med sommer og jul, har jeg jobbet innen forsikringsbransjen, mens Tommy har hatt jobb hos Coop, så det er en av flere muligheter, sier Maren Karlstad.

Artikkeltags