På torsdag åpner Bare Egil Band norgesturnéen sin på Hulen. Med seg har Egil Hegerberg låten «Bergen du er ei fitteby», som også er med på platen «Norge på kryss og tvers volum 3».

Den noe utradisjonelle hyllesten til Vestlandets hovedstad oppsto da Bare Egil Band satt backstage på Kvarteret, like før opptreden på Caliban Sessions. Tradisjonen tro pleier Egil Hegerberg å fremføre en nydiktet sang hvert eneste sted han spiller. Trommis Kenneth Kapstad insisterte på det, og «Bergen du er ei fitteby» ble til.

– Systemet baserer seg på at jo nærmere deadline, jo lavere må man sette listen. Og jeg satt backstage, rett før jeg skulle på scenen. Under normale omstendigheter ville kanskje kulturinstanser i hjernen sagt at «dette blir litt plumpt», eller at «det kanskje ikke er en fin ting å synge». Det var en direkte konsekvens av min metode, forklarer Egil Hegerberg.

– VAKKERT

– Da jeg spilte «Bergen du er ei fitteby» ble det kjempestemning. Det er tilsynelatende et primitivt innhold, men det er faktisk et ganske godt budskap, insisterer musikeren og komikeren.

– Det handler om å ta tilbake ordene. Det er meningsløst at noen ord skal være skjellsord. Det å sammenligne Bergen med det kvinnelige kjønnsorgan sier noe om hvor vakkert det er. Det er feminisme i praksis, feminisme og en kjærlighetserklæring til Bergen på en gang, mener Egil Hegerberg.

– Hva vil du si til de som ikke skjønner at låten er en hyllest til Bergen?

– Da må de lytte nøyere, og prøve å høre hva som fortelles, tenke gjennom hva det sier til dem, og sitt eget forhold til språket og hva det representerer. Hvis de synes at fitte kan være et skjellsord, får det stå for deres regning. Det gjør ikke jeg, erklærer Egil Hegerberg.

ALLSANG I BERGEN OG TRONDHEIM

Han forteller om voldsom allsang på Kvarteret allerede fra første refreng.

– Det var ingen ting mot Samfundet i Trondheim uken etter. Jeg sa til publikum at «vanligvis lager jeg en ny låt til hver konsert, men etter låten jeg laget til Bergen tror jeg dere i Trondheim vil føle at dere ikke trenger deres egen sang». Det utløste en veldig skepsis blant publikum, det ble lurveleven og buing helt til refrenget kom. Da ble det stemning og allsang så jeg trodde taket skulle ramle ned, forteller Bare Egil Band-vokalisten.

– Jeg var litt i tvil om låten skulle være med på platen, for det er ikke alle som er i stand til å se bortenfor det mest opplagte. Jeg er fortsatt redd for at låten skal dra med seg folk som liker sangen, men misforstår den. Men jeg måtte ha den med fordi den er så utrolig fin. Skal man undertrykke kunsten fordi noen misforstår den? Nei!

HULEN VIKTIG

Bare Egil Band urfremfører også «Værfast på Ulriken», en litt uvanlig utroskapshistorie, på Hulen torsdag. Der presenteres også boken basert på låttekstene illustrert av Ronny Haugland.

– Det er alltid veldig stas å komme tilbake til Hulen. Det har vært veldig skjellsettende for meg som artist. Hadde det ikke vært for Hulen, hadde jeg neppe drevet med musikk, tror Egil Hegerberg.

– Hulen var ekstremt tidlig ute med å snappe opp Gartnerlosjen uten at vi hadde spilt så mange andre steder. Hvis vi ikke hadde hatt en ny spillejobb på Hulen å jobbe frem mot, er det ikke sikkert Gartnerlosjen hadde holdt på mer enn ett til to år.

Selv tror Egil Hegerberg at han har spilt i grotten på Møhlenpris 30-40 ganger.

– Det finnes steder som har bedre fasiliteter, men Hulen er noe særskilt å komme tilbake til, sier musikeren.