Terningkast 5: Bergens beste blues

Hungry John alias John Bernes har begått en av årets tøffeste bluesplater.

Hungry John alias John Bernes har begått en av årets tøffeste bluesplater. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

John Bernes og hans faste gjeng i «Hungry John» er tilbake med fornyet kraft og vitalitet.

DEL

Bergens store bluesveteran var alvorlig syk for et par år siden. Om ikke tekstene bærer preg av den tøffe kampen, så virker i alle fall John «Hungry John» Bernes spillesugen som aldri før.

Flere av låtene hans har kanskje et rockepreg, men blues er på mange måter en følelse mer enn en musikkform. Og da tar det ikke lang tid før du skjønner at Hungry John – uten å prøve å kopiere noen – fortsatt er solid forankret i arven etter Robert Johnson, Muddy Waters og Co. «Woke Up» er det beste eksempelet på akkurat det.

TØFT

Hele «Have You Heard» låter friskt som bare det, og det er en flott stigning i låtene. Aksel Fjæras tre bidrag er med på å skape spennende variasjon. Som mange bassister som også komponerer, har han den funky grooven som får bandet til å sparke fra.

Atle Johannesens gitarspill må være et foreløpig karrierehøydepunkt fra en av byens fineste strengemestre. Og Gunnar Bergstrøm, som har fått bergenske band til å svinge siden han satte seg bak trommene i Hole In The Wall og Flying Norwegians for 40 år siden, har fortsatt snerten i slagene og rutinen til å lytte til hva de andre vil utforske.

Når så i tillegg byens beste pianist, Dag Arnesen, får boltre seg bak et Hammondorgel på flere av låtene, er det bare å gynge med. For John Bernes’ stemme er fortsatt der nede i kjelleren sammen Howlin’ Wolf, og det sugende munnspillet driver frem låtene slik at Junior Wells helt sikkert smiler og nikker der oppe. Dette er definitivt en av årets tøffeste bluesplater.

Låter: «Have You Heard», «Desire», «Greasy! Oily!».

Artikkeltags