BIFF senker ambisjonsnivået

Peter Staley i «How to survive a plague» som vises under BIFF.

Peter Staley i «How to survive a plague» som vises under BIFF.

Artikkelen er over 5 år gammel

Men bare med ti prosent. I dag lanserer filmfestivalen seksti filmer.

DEL

BIFF går av stabelen mellom 17. og 24. oktober. Programmet skal til slutt inneholde drøyt 150 filmer.

NYTT UIB-SAMARBEID
Nytt av året er også et samarbeid med universitetet i Bergen. BIFF har i hele sommer jobbet med å stable et samarbeidet på beina. Både på Haukeland, på studentsenteret, Vil Vite og på Dragefjellet skal det vises film. Det skal også være visninger i BIFF-regi på NHH.

BIFF-general Tor Fosse har kuttet ned på antall filmer i årets program. Fra drøyt 180 i fjor til 150 i fjor.

– Vi hadde for mye filmer i fjor. Teknisk ble det for mange visninger å gjennomføre og vi tok litt skrekken av det. Derfor har vi senket ambisjonsnivået, men bare ti prosent. Samtidig mener vi at 150 filmer skal være nok, sier Fosse til BA.

– Filmfestivalene i Norge har fått mindre statlig støtte i år og for oss utgjør det drøyt 250 000 kroner. For filmfestivalen i Haugesund handler det om det dobbelte. Det går litt ut over antall titler, men også utover hvor mange gjester vi kan invitere, men vi mener likevel vi har klart å få en del spennende gjester hit.

I fjor gikk den planlagte BIFF-åpningsfilmen «The artist» fløyten bare timer før premieren. Roman Polanskis-filmen «Carnage», eller «Blodig alvor» som den heter på norsk, kom inn i tolvte time.

– Det skjer ikke i år. Bank i bordet. Det blir «To liv», sier Fosse om det norsk-tyske filmdramaet som har Liv Ullmann i en av hovedrollene. Filmen er spilt inn i Sachsen i Tyskland og i Fana.

Har dere en bestemt rød tråd i programmet i år?

– Vi har ikke én rød tråd, vi har mange. Vi er som alltid opptatt av politikk og samfunnsengasjement. Vi har mye dokumentarfilmer, men også en bråte med spillefilmer. Som vanlig har vi også en del filmer om klima og miljø.

VISES PÅ HAUKELAND
En av filmene, som både skal vises under selve BIFF og gjennom samarbeidet med UiB, er «How to survive a plague». Dokumentaren omhandler tiden da AIDS-epidemien var et faktum i USA og de smittede måtte kjempe en hard kamp mot myndighetene for å få medisiner som kunne redde deres liv.

Filmen ble for første gang vist under Sundance Film Festival i januar i år. Filmskaper David France har prøvd å dokumentere de fremste aktivistene i bevegelsen. Peter Staley, som fikk beskjeden om at han var HIV-positiv på begynnelsen av 80-tallet, har en fremtredende rolle i filmen. Han kommer også til Bergen når «How to survive a plague» vises for medisinstudenter på Haukeland i forkant av filmfestivalen.

– Det blir veldig spennende. Dette er jo en film som viser kampen vi kjempet mot politikere og myndigheter, ikke mot legestanden, sier Staley på telefon fra USA.

Han ser spesielt frem mot å vise filmen for unge mennesker.

– En del som har sett den til nå gikk i bleier mens vi kjempet for livene våre. Mange unge kjenner ikke denne historien. De vet ikke hvordan vi har kommet der vi er i dag - motstanden vi møtte, homofobene og de som mente at vi egentlig bare kunne dø.

TRE ÅR
Staley er 51 år i dag og er på sin fjerde runde med HIV-medisiner.

– Jeg må planlegge fremtiden nå og jeg har en pensjonskasse som jeg har begynt å bruke av. Det som er fint med filmen, selv om jeg må gjenoppleve alt det tøffe vi måtte gjennom, er alle ansiktene som er der. Både foran og i bakgrunnen. Det er venner som jeg har mistet. Jeg ser på filmen som en hyllest til de som kjempet så hardt.

«How to survive a plague» har premiere på kinoer i fire amerikanske byer i dag. Filmen har tatt nesten tre år å lage.

– David France kom hjem til meg for drøyt fire år siden og vi tok en prat om prosjektet. Jeg gav ham et lass av gamle VHS-filmer med klipp fra nyhetssendinger, møter og demonstrasjoner. Jeg visste at han hadde laget en del saker om temaet tidligere så jeg stolte på at dette var den rette personen til å lage en slik film.

Artikkeltags