Gå til sidens hovedinnhold

Bok om glemt dal

Artikkelen er over 13 år gammel

Våkendalen eller Isdalen har fått sin egen bok. – Gårdene her ble nedlagt på grunn av at Svartediket ble drikkevann, forteller forfatter Dag Sletten.

På 1800-tallet bodde det 75 mennesker i Våkendalen.

Puls

– Det var de første gårdene i Årstad herred som var eid av bøndene selv. De kunne bli valgt til herredstyret, og flere kunne verken lese eller skrive, sier forfatter og hobbyhistoriker Dag Sletten.

Han har vært interessert i gårdene og dalens historie siden han var liten gutt. Nå gir han ut boken «Bak Blåmannen. Våkendalen – et samfunn som forsvant» på Boldoni forlag, i samarbeid med Bergen Skog- og Træplantningsselskap.

– Det var 13 bruk her på det meste, kan Sletten fortelle.

– Bøndene levde av å ale opp husdyr, og gikk etterhvert over til jordbruk.

De fleste gårdene ble nedlagt ved århundreskiftet som følge av forurensingsfaren etter at Svartediket ble drikkevann i 1855. Et kapittel i boken er viet Svartediket.

– Folk tror det har skjedd mye mystisk i Isdalen eller Våkendalen. I grunnen er det en myte. Det var mer uskyldige ting, som tjuvhogst, sier forfatteren.

– Men det har vært mye selvmord her inne.

Dag Sletten skriver også om omgangsskolen i Våkendalen og bakgrunnen for navnene Rundemannen og Blåmannen i boken som Jo Gjerstad har vært redaktør for.