«Broen»-stjerne til Festspillene

Dar Salim spiller sikkerhetssjefen Peter Thaulow i «Broen».

Dar Salim spiller sikkerhetssjefen Peter Thaulow i «Broen». Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

«Broen»-stjernen Dar Salim setter av tid til en urpremiere under Festspillene.

DEL

Stykket «Pearl of Scandinavia» er en produksjon for tre skuespillere, fra frigruppen Kompani Camping, med urpremiere på Lille Scene, DNS. Opprinnelig var planen et stykke om mindreårige asylsøkere, men temaet har beveget seg mer over mot terror, i kjølvannet av 22. juli.

Skuespilleren Dar Salim er for tiden opptatt med innspillingen av filmen «Exodous», med Ridley Scott («Prometheus», «The Councelor», «Blade Runner») som regissør. Han har nylig vært å se både i «Borgen» og i «Broen», men skal også få tid til en annen av de danske storseriene, «Dicte», før han kommer til Bergen. Seere av «Game Of Thrones» har også fått med seg dansken som en av Khal Drogos menn.

Til tross for alle de internasjonale tilbudene prioriterer Salim teater på DNS’ minste scene Lille Scene.

– Jeg prøver alltid å prioritere å gjør minst et teaterstykke hvert år. Den harde og intense prosessen med å gjøre teater, er for meg en uunnværlig del av utviklingen som skuespiller, sier Dar Salim til BA.

– Hvorfor var nettopp «Pearl of Scandinavia» det riktige nå?

– Fordi manuset behandler temaet ekstremisme, i flere former, på en intelligent måte.

UNNGÅR TERRORIST-ROLLER

– Hva slags forhold har du selv til temaet terror?

– Ikke noe utpreget forhold, annet enn at jeg som skuespiller vanligvis unngår «terrorist»-roller. Mest fordi de oftest er endimensjonalt og dårlig skrevet, men i dette tilfellet var det en uvanlig tilnærming.

– Jeg tror også, etter de tragiske hendelsene i Norge for ikke så lenge siden, at Norge nettopp kan være det riktige stedet å utforske dette, så lenge det gjøres med godt teater, sier mannen bak rollen som sikkerhetssjefen Peter Thaulow i «Broen».

På Lille Scene deler han scene med Pål Rønning fra DNS-ensemblet, og Hege Aga Edelsteen fra frigruppen Kompani Camping, som opprinnelig satte i gang prosjektet.

VAULAR KOMPONERER

Forfatter er Christopher Grøndahl, som også skrev manuset til «Nokas»-filmen. Han ble hyret inn på grunn av hans erfaringer med researchbasert drama.

I tillegg er blir dette Lars Vaular debut som teaterkomponist.

I stykket befinner en justisminister og en sikkerhetsvakt seg i en lugar om bord på danskebåten «Pearl of Scandinavia». På lugaren blir de oppsøkt av en terrorist.

«Pearl of Scandinavia» er en produksjon fra Kompani Camping, i samarbeid med Den Nationale Scene og Festspillene i Bergen, med urpremiere på Lille Scene DNS. Premieredato er 22. mai.

Artikkeltags