Gatekunstnere i Bergen donerte kunstverk til inntekt for barn i Syria. Allerede før auksjonen startet for fult var budene på totalt 110.000 kroner. Det var mye mer enn hva kunstkollektivet BART forventet da de bestemte seg for å samle inn penger til UNICEF sitt arbeid for barn i Syria.

– Det har bare strømmet på med bud. Hvem vet hva totalbeløpet vil være i kveld, sier Petter Nord fra kunstkollektivet BART.

Det var i forbindelse med arrangementet Matgilde mot Hungersnød at det også ble satt i gang en street art auksjon på lørdagskveld hos KONO16. Kunstkollektivet BART med Petter Nord, Hans Håkon Skjønsberg og Naeem Searle sto bak auksjonen, og fikk hentet inn bilder fra en rekke gatekunstnere fra Bergen.

ENORM INTERESSE

Inntektene fra auksjonen gikk til UNICEF sitt arbeid for barn i Syria. Flere timer før auksjonen startet for fullt, hadde det tikket inn bud på totalt over 110 000 kroner. Og budene bare fortsatte å tikke inn.

– Det er et par bilder som har tatt av, som Otto-maleriet av Nimi. Interessen har vært mye større enn det vi hadde forventet på forhånd, sier en noe stresset Nord.

– GÅR LITT FORT

De håpte på rundt 30 verk til auksjonen, men nå sitter de med over 80 bilder som skal bort.

– Det har vært en vanvittig respons, slår han fast.

Artister som La staa, Bot, Dino Dikic, Nimi, John_xc og Hani Abbas donerte gledelig bort kunstverk.

– Det går litt fort her. Jeg tror at interessen har vokst på grunn av at en ser mer gatekunst rundt omkring. Gatekunstartister får hele tiden spørsmål om å lage verk til folk. Jeg tror at greien med gatekunst-interessen er at det er så utilgjengelig. Når en først gjør noe som dette, kan en endelig få tak i kunsten og få den hjem, forklarer han, og legger til:

– Vi har både trykk og malerier. Tanken er at også den vanlige mannen i gaten skal også kunne få med seg et kunstverk hjem. Derfor har vi hele rangstigen, fra noen hundrelapper og oppover.

SOLGTE BILDER I PARKEN

Naeem Searle fra BART fikk senest en telefon lørdagsmorgen fra flere kunstnere som ønsket å bidra. Dermed ble det også salg av gatekunst i Nygårdsparken, hvor Matgilde mot Hungersnød ble arrangert.

– Der solgte vi et bilde fra en artist som kaller seg for Skurk. Han hadde malt en engangsgrill med en død måke på og det svenske flagget. Det var supre bilder, og de aller fleste kjenner jo til historien bak, sier Naeem og ler.

Han roser folk sitt engasjement i saken, og mener det er flott at både kunstnere og kunstinteresserte ønsker å samle inn penger for barn i Syria.

– Interessen har vært så stor at nettsiden vår har krasjet hele tiden. Derfor har vi flyttet auksjonen over på Facebook, i tillegg til lokalene her hvor folk kan se bildene. Det er første gang vi gjør dette, og interessen har vært så stor. Nå må jeg bare be folk være tålmodig, sier han.

TAKKER BART

I BART har de uttrykket «Fra gaten til gaten».

– En stor del av arbeidet vårt skal være veldedig også. Det er en viktig sak å støtte. Vi hadde aldri fått så mye kunst fra gatekunstnere om det ikke var for at det går til barn i Syria, poengterer Petter Nord.

At såpass mange gatekunstnere i Bergen valgte å støtte barn i Syria, var Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF imponert over. Pengene fra auksjonen går direkte til UNICEF sitt arbeid for barn i Syria.

– Dette er helt fantastisk! Her har BART tatt initiativ, og bidratt med spennende kunst. Det er klart dette gjør meg glad, forteller han til BA.

Ifølge Apeland er det over fire millioner barn på flykt i Syria og nabolandene.

– Vi har for lite penger og er helt avhengige av slike initiativ. Hver krone teller. Før auksjonen startet antydet BART at de ville få inn kanskje 50 000 kroner. Beløpet hittil er jo utrolig lovende for arbeidet vårt, sier han.

Ved 23-tiden var auksjonen avsluttet. Totalt fikk de inn mellom 220.000 og 230.000 kroner. Søndag formiddag opplyser arrangørene at tallet har steget til 260.000 kroner.

Også Apeland så seg nødt til å legge inn et bud.

– Det var mye fint, og det blir nok et bud fra meg i løpet av kvelden, sier han og smiler lurt.