Byens nye gatekunstvegg

Gatekunstverket «No Lost Generation» på Psykologisk fakultet i Lars Hilles gate setter fokus på syriske barns situasjon., og er en del av Psychaids innsamlingsaksjon.

Gatekunstverket «No Lost Generation» på Psykologisk fakultet i Lars Hilles gate setter fokus på syriske barns situasjon., og er en del av Psychaids innsamlingsaksjon. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Syrias barn ser ut på deg fra gatekunstveggen i Lars Hilles gate.

DEL

Psykologistudentene i Psychaid samler inn penger til Unicefs prosjekt for krigsrammede syriske barn, «No Lost Generation». De inviterte også gatekunstkollektivet BART til å bidra i krysset Lars Hilles gate og Christies gate. Resultatet er en av byens største gatekunstvegger i svart/hvitt.

– Bildet er et bevis på at mange ønsker å bidra for å forhindre at barna i Syria blir en tapt generasjon, sier Psychaid-leder Hanna Øiestad Damskau. De fikk Universitetets tillatelse til å male på det vernede bygget.

Prorektor er gatekunstfan

– Det var veldig lett for meg å si ja til dette. Jeg er en svoren gatekunsttilhenger, avslørte prorektor Anne Lise Fimreite. Hun avduket verket «No Lost Generation». Flere triste barn ser nå ut på bilene som kjører forbi.

– Det fanger «No Lost Generation»-idéen på en fantastisk måte. Jeg håper det er utrolig mange som står i lyskrysskø og får lyst til å gi penger, og reflektere over det som skjer i Syria, understreker Fimreite.

Barn med traumer

Borgerkrigen i Syria har pågått i fire år i disse dager. Mange millioner barn er rammet og påvirket av krigen. Unicef hjelper med rent vann, psykososial støtte, utdanning og vaksiner. Merete Agerbak-Jensen i Unicef traff nylig flyktninger i Tyrkia.

– Jeg møtte Hazim på fire år, som bodde i et telt på tre ganger tre meter sammen med moren, faren og de fire søsknene sine. Han hadde opplevd bomber på nært hold, og gjemte seg når han hørte lyden av helikopter. Krig var yndlingsleken, forteller Agerbak-Jensen.

Når Unicefs representanter spurte barna hva de ville bli, var svaret leger, sykepleiere, lærere og advokater. De ville hjelpe nasjonen sin.

– Godt å gi tilbake

– Det er utrolig varmende å ha vært med på, sier Petter Nord i BART om «No Lost Generation»-veggen.

– Jeg synes også det passer veldig godt fra gatekunstperspektiv. Det er godt å få gitt noe tilbake.

BART har lagt inn element av håp i gatekunstveggen. Fugler flyr ut av t-skjorten til en av jentene. Et bur ved veggen er også åpnet, og små rosa fotspor leder vekk.

– Det bor frihet inni oss alle, sier Petter Nord.  

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken