Gå til sidens hovedinnhold

Bygger egen vikinggård

Artikkelen er over 8 år gammel

Vikingarven er ikke så synlig i Bergen, men en vikinggård vokser frem på Spurkeland i Nordhordland.

Vikingtiden er lite synlig i Bergen utenfor museene, samtidig som TV-serien Vikings og filmen Gåten Ragnarok gir økt oppmerksomhet til perioden.

Ole Kristian og Silje Kjenes vil skape en troverdig vikingattraksjon på gården sin på Spurkeland.

– Jeg har fått omregulert gården til å bygge en vikinggård med langhus. Vi vil drive med turisme, leir, egne arrangementer og vikingmarked, forteller Ole Kristian Kjenes.

Låven er bygd om innvendig som et langhus, et vikinghus har kommet opp, en smie er på vei og de to vikingskipene Hårek og Gyda leies ut.

– Jeg har ikke begynt med langhuset ennå, siden jeg skal bygge mye selv. Det er et stort prosjekt som vil ta mye tid, forteller bonden.

HÅKON DEN GODE

– Hvorfor satte dere som privatpersoner i gang med vikinggård?

– Vi har en veldig grei gård, og bor i bygden der Håkon den gode er gravlagt. Han var den første kristne kongen i Norge. Det er ikke rart han ble kalt den gode. Det er blitt gjort veldig lite ut av hans historie, selv om han gjorde veldig mye for landet. Her er det et potensial, og vi brant litt for historie. Vi opplever at å kunne historien til landet og folket har betydning for å gå videre. Vikingtiden var en veldig brytningstid, påpeker Kjenes.

– Det er også veldig spennende, interessant og anvendelig for alle aldre. Familien kan ha det kjempegøy sammen, skyte pil og bue og kaste øks, sier han.

MYE BESØK

Målet er at vikinggården og aktivitetene der skal gi familien inntekter neste år.

– Vi må ha business inn i det for å få bygget hele vikinggården, sier Kjenes. Han vil også søke støtte til prosjektet, og har en drøm om å få med seg vanskeligstilt ungdom på å bygge langhuset.

Ole Kristian og Silje Kjenes har allerede hatt 2-3000 mennesker innom det siste året på åpen gård, vikingmarked, julespill og speiderleir.

ØNSKER LANGHUS

Et langhus er også etterlengtet i det historisk interesserte miljøet i Bergen.

– Bergen er godt representert med faktiske bygg fra høy- og senmiddelalder gjennom blant annet Bergenhus og Bryggen, men det er et hull når det gjelder rekonstruksjoner, sier Sindre Titlestad Westgård.

Han er medlem i Bjørgvin Marknad, som har vikingmarked hvert år, og daglig leder i Tidsreiser AS.

– Jeg skulle ønske meg bygg i bergensområdet som illustrerte jernalder og vikingtid, bygd over samme lest som langhuset på Stiklestad. Det er veldig publikumsvennlig, forteller Westgård.

Han har besøkt Stiklestad Nasjonale Kultursenter, vikinggården på Karmøy, Lofotr Vikingmuseum, Midgard historiske senter i Vestfold og langhuset i Lillesand.

– Et langhus ville vært en ressurs for miljøet og formidlingen, i og med at du har noe konkret som viser hvordan folk har bodd tidligere. Det ville vært en fin møteplass, mener Westgård.

Han vil oppfordre ikke bare det offentlige, men også private til å investere i historie.

Kommentarer til denne saken