Da Askøy-bandet Allison havnet på coveret av en Iron Maiden-plate

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi var helt i hundre, forteller Allison-vokalist Rolf Erik Veland.

DEL

Fredag 4. juli 1980 spilte bergensaktuelle Iron Maiden på det smått legendariske spillestedet Marquee Club i Wardour Street i London. Samme år spilte for øvrig et ungt U2 på samme klubb. Marquee Club er også kjent for at The Rolling Stones holdt sin aller første konsert der, 12. juli 1962.

Paul Di'Anno, som regnes som den første Maiden-vokalisten - etter at karismafattige Paul Day fikk sparken etter kun to år - vrikket rundt på scenen i skinn fra topp til tå inne i det trange mursteinslokalet i London denne kvelden. Utenfor var det lange køer av fans som ikke kom inn.

– HØYT OG VARMT

Konserten var en del av «The Iron Maiden Tour» og var bandets første turné som headlinere. 101 konserter ble spilt på turneen. Blant dem; syv på Marquee Club. I salen denne julikvelden i 1980 var medlemmene fra bandet Allison fra Askøy. Hjemme i Norge hadde Allison nettopp vunnet NM i Rock og bandet var i London for å spille inn singelen «Sick and Tired» sammen med produsent Steve Broughton, kjent fra Edgar Broughton Band.

– Vi hadde en frikveld og stakk ned på Marquee, men vi kjente ikke til Maiden fra før. Men for en konsert! Det var så høyt og varmt at kondensen rant av veggene, mimrer Rolf Erik Veland, vokalist i Allison.

Konserten 4. juli ble tatt opp, og i november samme år kom EP-en «Live!! +One» ut, men bare i Japan. Den besto av tre livelåter fra London i tillegg til en coverversjon av det australske rockebandet Skyhooks' «Women in Uniform». Fire år senere, i 1984, dukket materiale fra Marquee Club-kvelden opp igjen. Denne gangen på en gresk utgivelse som også het «Live!! +one», men da med en rekke livespor fra en konsert i Tokyo som stammen i utgivelsen. Coverfotoet var imidlertid det samme.

Da Allison-medlemmene ble oppmerksom på den første liveutgivelsen oppdaget de noe kjent på coveret.

– En rekke fotografer svinset jo rundt og tok bilder den kvelden. Ett av disse bildene ble coverbilde på platen. Midt blant alle kan du gjenkjenne samtlige i Allison, forteller Veland videre.

MØRKERE I HELLAS

Ifølge Allison-vokalisten er det en vesensforskjell på det greske og japanske coveret, som riktignok er samme bilde.

– Den greske versjonen er trykket mye mørkere så vi er ikke synlig siden vi står lenger bak. Men hvis du forstørrer opp så befinner vi oss bak ved siden av noen høyttalerkasser. Jeg sitter rett nedenfor en som holder hendene foran munnen, min bror i hvit T-skjorte drikker en øl, og bassisten vår står i skyggen rett bak.

– Min bror Johnny har platen hengende hjemme på sin stuevegg i Arendal, forteller Veland og forteller hva han husker best fra kvelden:

– Vi var helt i hundre etter konserten og var alle mektig imponert over Maiden. Det var også ekstremt trangt, men jeg klarte å komme meg opp på disse høyttalerkassene og hadde god utsikt til scenen. Det er morsomt å tenke på at vi så de på et så tidlig stadie i karrieren – og at de har holdt på så lenge som de har gjort.

Allison, som ble dannet i 1974 – året før Iron Maiden, la opp i 1984. Bandet har hatt sporadiske gjenforeninger, blant annet under Lost Weekend på Kollevågen for fem år siden.

– Er det nye comebackplaner for Allison?

– Nei. Det er snakk om å ta en øvingsøkt til høsten, men ingen konkrete planer, sier Veland.

Artikkeltags