Han begynte med gatekunst, eller streetart, i Bergen i 2003, i samme sjanger som engelske Banksy. I dag er han ettertraktet blant kunstsamlere verden over. Ni nye kunstverk er på plass hos Oslo-galleriet OSL Contemporary til åpningen i kveld.

  • Puls

– Selvfølgelig hadde det vært fett å stille ut i Bergen, men jeg har funnet et veldig bra galleri med gode vibber for meg. Det blir definitivt en utstilling i Bergen i fremtiden, men jeg leter etter et stort nok lokale. Jeg vil lage store malerier rett på veggen inne i et lokale med mye soul. Vi får se hva som dukker opp, sier den anonyme kunstneren til BA.

I oktober i fjor deltok DOLK på Bergen Kunstmuseums storsatsning BGO1 hvor 59 kunstnere fikk stille ut sine verk. Tidligere har også bergenseren laget en stensil på baksiden av Stenersens Samling. Men hans første soloutstilling finner altså sted i Oslo.

– Vi har ikke vurdert en egen soloutstilling med DOLK, opplyser Erlend Høyersten, direktør ved Kunstmuseene i Bergen, til BA.

USA OG JAPAN

Bergenseren vil fortsatt ikke avsløre hvem som skjuler seg bak DOLK-navnet. På spørsmålet om han føler et større press rundt å avsløre identiteten sin nå når populariteten stiger og han «flytter inn» på galleri svarer han følgende:

– Er det greit at jeg dropper det spørsmålet? Jeg har blitt spurt om det så mange ganger.

Tidligere har han uttalt at han verken er, eller vil være kjendis. «Det er det DOLK som er».

Etter å ha malt sine kunstverk ulovlig på fasader lenge er DOLK nå blitt en pengemaskin. BA tok en prat med landets største DOLK-samler, Rolf Hoff.

– Jeg er nok en av få som samler på DOLK i Norge, men i utlandet er han svær. I USA og Japan for eksempel. Ute har han vært stor lenge, men det er et etterslep i Norge og først nå begynner vi å se på dette som noe nytt og friskt, forteller Hoff.

Sitt første DOLK-verk, «Che», kjøpte kunstsamleren fra England. Hoff er en såkalt Con-amore samler som samler utelukkende for lidenskapen, ikke for investeringen.

– Skulle jeg satset på business ville jeg nok likevel ikke satset på DOLK. Da hadde jeg satset på mer etablerte ting. Men når du ser på søppelet som Kjell Nupen for eksempel lager og selger for det firedobbelte er dette mye mer spennende. Jeg er også overbevist om at disse bildene kommer til å være verdt masse om en stund.

FREMDELES IRONI

Hovedpersonen selv kommer ikke til å være tilstede på åpningen i kveld. Ni nye DOLK-verk skal stilles ut frem til 15. oktober i lokalet som var Frogners første brannstasjon, så bilverksted og som har vært kunstgalleri de siste seks årene.

To av de ni helt nye DOLK-bildene som stilles ut i Oslo er priset til 115 000 kroner. De resterende syv har en prislapp på 95 000 kroner per stykk.

Dolk har spredd kunsten sin til steder som Lofoten, Brooklyn, Berlin, Lisboa, Bergen og Barcelona. Men hva mister man når gatekunsten flyttes inn i et galleri?

– Du mister street-delen. Det er bare art igjen.

– Mange elementer faller vekk, men for å kompensere har jeg prøvd å lage en «streetlook» på bildene hvor forfallsprosessen fra gaten blir overført til lerret. Bildene ser vel egentlig ut slik jeg skulle ønske de gjorde på gaten, men på gaten er det ikke tid til å perfeksjonere. Så jeg vil si at tid er forskjellen - jeg har jobbet i cirka fem måneder med bildene som stilles ut. Ideene er litt annerledes, men har fremdeles mye ironi, utdyper DOLK.

Den første henvendelsen fra OSL Contemporary kom i vår.

– Jeg reiste til Oslo for å møte folkene som jobber der. Jeg digget lokalet og synes størrelsen var perfekt.

SPENT

BA er i lokalene til OSL Contemporary i Haxthaxens gate dagen før åpningen. Daglig leder Emilie Magnus forteller at de har fulgt DOLK lenge, men at det er første gang det stilles ut streetart i galleriet. I sommer byttet galleriet eiere og navn fra Galleri MGM. DOLK-utstillingen er deres første under nytt navn.

– Vi er veldig spent på dette – det er nytt for oss også. Det må jo føles rett både for kunstneren og for galleriet. I dette tilfellet gjør det så absolutt det. Vi kontaktet ham i vår og så hadde vi noen møter, sier Magnus og legger til:

– DOLK har vært veldig grei å jobbe med. Vi har vært obs på han lenge, men det tar lang tid derfra til at vi faktisk stiller han ut. Vi er veldig glade for at han valgte oss for sin første soloutstilling.

LES MER OM DOLK I BA TORSDAG.