– Dette har vært en absurd sak fra dag én

Thorbjørn Brundtland og Svein Berge i Røyksopp gikk av med full seier i tingretten etter anklager om plagiat. Dommen ble feiret med brus og syv minutters pause i studio.

Thorbjørn Brundtland og Svein Berge i Røyksopp gikk av med full seier i tingretten etter anklager om plagiat. Dommen ble feiret med brus og syv minutters pause i studio. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Röyksopp om dommen.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

Bergen tingrett frifinner Röyksopp, og fastslår at Lindbæk ikke er å anse som opphavsmann til verket «Lift» av Drum Island.

Anklagene om plagiat og rapping av låt gikk for full musikk i Bergen tingrett i forrige måned.

Musikeren og DJ-en Rune Lindbæk fra Tromsø mener låten «A higher place» fra Röyksopps millionselgende debut «Melody A.M.» er en kopi av låten «Lift», som han sier han skrev for bandet Drum Island.

FEIRET MED BRUS

– Dette har vært en absurd sak fra dag én. For oss markerer dommen nå en avslutning, sier Svein Berge i Röyksopp til BA.

Etter å ha lest dommen, er hans oppfatning at den er entydig og klar.

– ALDRI I TVIL

– Vi prøver ikke å hovere eller vise arroganse, men det har aldri vært noen tvil fra vår siden om hva som har foregått, hvem som har gjort hva, og hvem som ikke har gjort noe, sier Berge.

Röyksopp-duoen var i studio og jobbet, da de fikk dommen.

– Vi tok oss en pause på nøyaktig syv minutter, og delte en Urge som vi fant i kjøleskapet. Vi drakk ikke Urge fordi det er godt, eller kult, men fordi det var det eneste vi hadde. For oss var dette en slags seremoni, prikken over i-en.

MÅ BETALE

Röyksopp-duoen får full oppreisning. I tillegg må Tromsø-mannen betale de to musikerne 788 000 kroner i saksomkostninger. Det er allerede kjent at han fikk økonomisk støtte fra moren sin for å få saken opp.

– Det ansvaret ligger ikke hos oss. Det er Lindbæk som er saksøker. Han har et advokat-team som har hatt over to år på å forbrede saken. Da burde de ha vært gjennom et «worst-case scenerio», sier musikeren til BA.

Han understreker at det økonomiske aspektet i saken ikke vært av relevans. Det viktigte var å bevise at anklagene var feil.

– Nå skal vi jobbe videre med musikk, det har vi gjort helt siden rettssaken var ferdig, sier Berge,

BRUNDTLAND FÅR «LIFT»

Retten finner sannsynliggjort at verket «Lift» er skapt av Torbjørn Brundtland alene. Dette var et verk Brundtland hadde i sitt eget hode og det ble skapt på en dag. Han var alene i studio mesteparten av tiden.

Helt på slutten av dagen kom Lindbæk i studio. Han foreslo en forandring på låten, en såkalt «take-off», et element som bygger opp den siste delen av låten.

«Etter rettens mening er et forslag om et «take off» ikke en ide som kvalifiserer til opphavsvern», fastslår Bergen tingrett.

TROR IKKE PÅ AVTALE

Rune Lindbæk hevdet samtidig at de hadde en generell avtale om at alle som var med på å skape musikk i Flamingo Records DA sitt studio, skulle få sitt navn på verket som opphavsmann eller utøver.

Retten finner det ikke sannsynliggjort at det ble inngått en slik avtale ettersom det bare er Lindbæk som hevder det.

I tillegg til frifinnelsen fikk Röyksopp-guttene fullt medhold i motsøksmålet de anla mot Lindbæk.

BA lykkes ikke å få tak i Rune LIndbæk, eller hans forsvarere.

Til iTromsø sier Lindbæk at han er helt uenig med dommen.

– Det stemmer ikke at jeg ikke skal ha bidratt på låtene, vi var to stykker som jobbet sammen med dem, sier han.

Han har en måned på å bestemme seg for om han vil anke dommen.

Artikkeltags