Dokumenterer oljeeventyret

Artikkelen er over 12 år gammel

Pandora Film i Bergen har 10 millioner å bruke på en av de største dokumentarene produsert for norsk TV.

DEL

Fredag signerte produksjonsselskapet i C. Sundts gate kontrakten med NRK. Arbeidstittelen er «Norsk oljehistorie», og dokumentaren skal ha fem episoder à 50 minutter.

– Vi har jobbet med manus i halvannet år. I fjor fikk vi 150 000 i støtte fra Vestnorsk Filmsenter, og det er hyggelig å vise til at dette har blitt et budsjett på 10 millioner, sier manusforfatter Jarle Holmelid til BA.

I tillegg til oppdragsgiver NRK, har oljebransjen gått inn med betydelige sponsormidler.

– Blir det en solskinnshistorie, eller et kritisk blikk?

– Begge deler. Det er en imponerende industriutvikling som har gått så fort, at medaljen må ha en bakside, sier Holmelid.

KRITISK

I 1969 dukket den første oljen opp, etter fire års leting.

– Det er synd at en del nøkkelpersoner er døde. Men vi har et enormt kildetilfang og god tilgang på arkivopptak, sier Holmelid.

– Hvorfor fikk dere lyst til å gjøre dette?

– Vi laget dokumentaren «Power Play» som gikk på TV 2 tidligere i år. Om globale utfordringer i forhold til energi. Norge er et spennende energiland, og det er på tide at noen ser på denne historien. Norge har forandret seg enormt mye på svært kort tid, på grunn av oljen, sier daglig leder og produsent Eldar Nakken.

Holmelid tenker på hva den plutselige tilgangen på de store naturressursene har gjort med oss, mentalt sett.

  • Har vi godt av så mye penger (oljefoindet)?
  • Hva med miljøproblematikken?

– Det hadde vært en unnlatelsessynd om vi ikke var innom den, spesielt i Barentshavet, sier Holmelid.

– Er det utfordrende å være kritisk, når oljeindustrien har spyttet i så mye penger?

– Nei. Men jeg skjønner at spørsmålet blir stilt. Oljebransjen kom inn etter at prosjektet var i boks. Vi er nesten sykelig opptatt av å ha redaksjonell frihet, og det har vi kontraktfestet, sier Nakken.

NRK skal vise dokumentaren høsten 2007.

PENGER UT AV NRK

– Vi har ambisjoner om å bruke 10 prosent av TV-budsjettet utenfor NRK, sier co-redaktør Edward Dreyer fra NRK, som signerte kontrakten med Pandora Film.

– Vi benytter oss allerede av flere produksjonsselskaper i Bergen, og ser at miljøet er på vei i riktig retning. Det ønsker vi å stimulere til, sier Dreyer til BA.

– I mange år har NRK stått for de fleste produksjonene selv. Men bransjen er spennende og solid, også utenfor NRK-systemet. Vi har ambisjoner om å sikre kontinuiteten.

– Hvor stor er denne satsingen?

– Produksjonen er veldig stor i norsk målestokk. Både i budsjett, prestise og omfang, sier Dreyer.

Artikkeltags