Familien Lavik har loftet fullt av pinnekjøtt

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I 64 år har familien Lavik forsynt bergenske spisesteder og hjem med pinnekjøtt, svineribbe, julepølser, sylte og leverpostei.

DEL

Det er travelt i familiebedriften i Godvik. Nå er det brødrene Øyvind (49) og Bjarne (48) Lavik som styrer produksjonen. Men faren Olav på 78, som begynte som 14-åring hos Brakstad i Kjøttbasaren i 1950, stikker også jevnlig innom.

– Han har jo jobbet sin del, for å si det sånn. Men far liker å være litt med fortsatt. Han er med og kjører varer og har dermed mye kontakt med kundene våre, sier Øyvind Lavik.

500 OM DAGEN

Brakstad hadde solgt kjøttvarer i Kjøttbasaren fra tidlig på 1930-tallet da unge Olav Lavik begynte som løpergutt i 1950. Så hadde det seg slik at Henrik Brakstad ikke hadde noen som ville ta over bedriften da han ga seg i 1963.

Dermed ble det Olav Lavik som førte tradisjonen videre, under navnet Brakstad Eftf. AS. I 1996 flyttet bedriften inn i egne lokaler i Leirvikåsen i Godvik.

Der jobber de fortsatt, sammen med elleve ansatte. Noen av dem har vært der lenge, som Per Ove Lyngbø.

– Jeg har jobbet hos Brakstad i 28 år, sier fetteren til Dagfinn Lyngbø, mens han med trente bevegelser parterer en lammeskrott. I beskjæringsrommet er de fem som denne dagen skjærer og kutter.

– Vi parterer nok over 500 lammeskrotter om dagen. Det går unna på travle høstdager, slår Per Ove Lyngbø fast.

– Det går slag i slag fra slaktingen begynner i september. Da kommer de første lammeskrottene fra Fatland slakteri i Ølen. I tillegg kommer selvsagt slakt av okse og gris. Nå er vi midtveis i november og vi ser slutten på beskjæring av hele lam. Nå er det pinnekjøtt, svineribbe og all slags julepålegg og pølser som står i fokus, forklarer Øyvind Lavik.

TO POTETER

De to brødrene, Øyvind på 49 år og Bjarne på 48 år, slår ikke om seg med flotte titler.

– Skal du kalle oss noe, må det være «potet», flirer eldstebror Øyvind.

– Vi er med på det aller meste, samtykker Bjarne.

– Jeg er nok mer med i beskjæringen av kjøttet, og han er mer på kontoret enn meg. Men vi gjør som sagt det meste, begge to, legger yngstemann til.

– Det blir en del tungt arbeid, som bæring av hele dyreskrotter. Vi henger også opp alle pinnesidene på vårt tørkeloft. Det blir gjerne rundt 60 tonn med pinnekjøtt i løpet av høsten, i tillegg til spekeskinker og annet kjøtt som skal henges til modning, forteller Øyvind Lavik.

40 MILLIONER I OMSETNING

Brødrene Lavik har jobbet for fullt i familiebedriften siden de var ferdige med videregående.

– Jeg skulle bare jobbe en liten stund – til jeg fant ut hvilken utdanning og hvilket yrke jeg skulle satse på. Men det er rundt 30 år siden, og her er jeg fortsatt, ler Bjarne Lavik.

– Jeg hadde faktisk bestemt meg for å bli revisor. Det gikk ikke helt etter planen, humrer storebror.

– Når dere jobber så tett sammen, blir det vel uenigheter og krangling også?

– Vi er jo brødre, og litt «kjekling» må du vel regne med. Men de store stridighetene har vi ikke hatt. Vi jobber godt sammen, mener Bjarne Lavik.

Kjøttforedlingsbedriften omsatte for drøyt 40 millioner kroner i fjor. Årets siste måneder er de mest hektiske, og de som gir mest penger i kassen.

– Jeg vet ikke hvor mye av omsetningen som fjerde kvartal utgjør. Det vil også variere noe. Men det er helt klart veldig viktig for årsresultatet vårt, innrømmer Bjarne Lavik.

GAMMELDAGSE

Familiebedriften leverer kjøttprodukter til mange av byens restauranter og spisesteder. I disse dager er det selvsagt mye pinnekjøtt og svineribbe som sendes ut fra lokalene i Godvik. Men de leverer også lamme- og oksekjøtt til ulike pizzeria, og sin egen, godkjente kjøttdeig til noen av dem som spesialiserer seg på hamburgere.

Brakstad er i tillegg leverandør også til noen butikker, men holder seg unna kjedene.

– Vi er kanskje litt gammeldagse, jeg vet ikke. Vi leverer til spesialbutikker i sentrum, som Kvamme, Rivelsrud og Birkeland, sier Bjarne Lavik.

– Men vi vil jo gjerne at folk også skal komme til vårt eget utsalg her i Godvik. Vi synes det er viktig at du også kan handle matvarene der de er blitt foredlet.

– Nå er det Vi har mange faste kunder som kommer hit. Det er en tradisjon som vi gjerne vil beholde. så får vi heller være litt gammeldagse.

REKRUTTERING

Per Ove Lyngbø er med sine 28 år i bedriften en av de virkelige veteranene. Som de fleste andre som jobber hos Brakstad, tar han sin tørn i butikkutsalget eller i beskjæringen av dyreskrottene, om det trengs.

– Så er jeg som regel noen timer her i produksjonen av pålegg, sier han mens han demonstrerer hvordan du skal lage en lammerull, som han til slutt syr sammen med raske sting.

– Er det lett å rekruttere ungdommer til kjøttfordlingsindustrien?

– Nei, vår erfaring er at det blir vanskeligere og vanskeligere å få fatt i norske ungdommer. Derfor er det også et internasjonalt miljø her hos oss, slår Øyvind Lavik fast.

TYSK PØLSEMAKER

Brakstads pølsemaker er av den grunn opprinnelig tysker. Men Tommy Meyer (33) har faktisk norske aner, selv om han vokste opp i Bremen.

– Mine besteforeldre var fra Norge. Men da jeg kom til Norge for åtte år siden, kunne jeg ikke et ord norsk. Vi snakket bare tysk hjemme, sier pølsemakeren, som selv om han ikke er spesielt interessert i fotball, vet godt hvem som i mange år var forsvarsklippe hos Werder Bremen.

– Rune Bratseth! Grunnen til at jeg vet akkurat det, er at Rune Bratseth var på besøk flere ganger hos mine besteforeldre. Jeg var vel 12 år den gangen, og jeg husker godt at han kom på kaffebesøk.

Tommy Meyer utdannet seg som pølsemaker i hjembyen Bremen, før han dro til München og tok sin mesterutdannelse.

– Bayern er jo kjent for sine pølser, sier han, mens han lager sine norske varianter.

– Du kan vel lage en god Frankfurter?

– Vi prøvde oss på det, men det virket ikke som bergenserne var klare for det. Men jeg lager jo all slags pølser. I det siste har det vært mye lammepølser med ulike urter og krydder. Og i tiden fremover blir det selvsagt mye julepølser.

– Hvor mye pølser lager du?

– På en travel dag blir det nok rundt 250 kilo med pølser. Da går det unna. Vi selger mest kokte pølser. Så det er bare å varme dem opp for kundene, sier Tommy Meyer.

Artikkeltags