Gå til sidens hovedinnhold

Fikk Amandaprisen for beste dokumentar

Artikkelen er over 9 år gammel

– Denne prisen må alle som har vært med dele.

Det sier den bergenske dokumentarregissøren Øyvind Sandberg.

21 000 bergensere har fått med seg «Folk ved fjorden» på kino, og fredag ble responsen kronet med Amanda-pris.

SA FØRST NEI

Selv om Bergens-regissørens dokumentar om hverdagslivet til to som driver tradisjonelt landbruk i Nordhordland nå er blitt den mest sette dokumentaren de siste fem årene, så hadde filmen en nokså trang fødsel.

Pølsemakeren Magnhild Dyrdal sa nemlig først nei til å være med i filmen.

– Jeg har jo vært på TV noen ganger før, først på Vestlandsrevyen, og så i «Sommar-Dag» med Dag Lindebjerg. Begge gangene endte det med at jeg fikk større etterspørsel etter pølsene mine enn jeg kunne dekke, så jeg var ikke så interessert i denne gangen. Det som fikk meg til å bli med til slutt, var at min mor ønsket det. Hun trivdes med de tidligere innspillingene, sier hun.

Dermed ble det film, og det ble Amandavinner.

Både for pølsemakeren Magnhild Dyrdal og for bonden Ole Hjelmås er det uvant med rød løper og prismottakelse på filmfestival.

– Lot vi oss lokke med til å medvirke i filmen, så får vi la oss lokke med til prisutdeling også. Regissør Øyvind Sandberg er god til å overtale, sier Magnhild Dyrdal, på mottakelse sammen med stjerner som Pia Tjelta, Mads Ousdal, Noomi Rapace og Kristoffer Joner.

JONER BESTE MANNLIGE SKUESPILLER

Den 39 år gamle skuespilleren deltok i hele seks norske spillefilmer i fjor. Han var tydelig rørt og glad for prisen.

I «Kompani Orheim» spiller Joner rollen som familiefaren som på grunn av sitt alkoholmisbruk ruinerer familien rundt seg. Anmeldere har omtalt rolletolkningen som Joners beste så langt.

– Tusen, tusen takk. Hei, Thea der hjemme, vi snakkes snart, sa Joner til TV-kameraet etter en kort takketale som enkelt og greit var et takk til «alle sammen».

Han var også nominert til prisen for beste mannlige birolle for innsatsen i Pål Sletaunes psykologiske thriller «Babycall»

– Du kan nå hvor langt du vil, utbrøt motspiller i «Babycall» Noomi Rapace da hun møtte Joner en bak scenen etter utdelingen.

Rapace vant forøvrig beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i «Babycall».

Kristoffer Joner vant også prisen for beste mannlige hovedrolle i 2005 for rollen i filmen «Naboer».

Den bergenske filmkomponisten Gisle Martens Meyer måtte se seg slått av Veum-komponist Peder Kjellsby. «Pushwagner» regissør Espen Benestad derimot, var full av godord om bergenskomponisten.

– Han var mitt absolutte førstevalg, sier regissøren.

Les mer i lørdagens papirutgave av BA.