Sykdom erstattes av ungdom på Florida.

Søster Mary Doyle (75) kom til Norge fra sitt hjemland Irland i 1958. I over 50 år har hun vært nonne i St. Franciskus-ordenen. I likhet med mange av sine medsøstre, har også hun jobbet med Florida sykehus, en tid hun og søster Astrid Merl (76) tenker tilbake på med stor glede.

– Det var en flott arbeidsplass hvor alle kjente alle. Det var godt samhold, og det var alltid kjekt å gå på jobb, smiler søster Astrid.

MORGENBØNN

Fra omkring 1880 til 1937 ble det etablert et tyvetall katolske sykehus i Norge. En viktig del av nonnenes kall var å utøve sykepleie og andre sosiale oppgaver. Både søster Astrid og søster Mary er utdannet sykepleiere, og sistnevnte jobbet i over 20 år ved Voss sykehus. Før hun dro dit, jobbet hun fire år ved Florida, fra 1961, tre år etter at hun kom til Norge og Bergen.

– Florida var en fin arbeidsplass med kontinuitet og stabilitet. Hver dag gikk vi først til morgenbønn før vi spiste et felles måltid. Vi bodde i Mariaheimen som i dag er studenthjem, mimrer søster Mary.

TANTE BERTA

Selv om helsen skranter litt, er det ikke vanskelig for de to nonnene å huske tilbake på tiden som unge søstre på Florida. Det var en annen tid enn i dag, på veldig mange vis.

– Her var det for eksempel ingen ferdigmat, og maten som ble laget her var helt fantastisk. Alt ble laget på kjøkkenet av lokale råvarer. Kjøttet kom fra slakteren, fisken fra fiskeren og grønnsaken kom fra Nyland gård, forteller søster Mary.

– Å, jeg husker tante Berta som var på kjøkkenet, skyter skoleråd for den katolske kirke, Gjermund Høgh inn.

Han smiler bredt og smatter med tungen.

Han er selv døpt i kapellet på Florida og kjenner husets historie godt.

– Dette er en eiendom som forplikter og som vi er svært takknemlige for at vi nå for drive videre.

LES OGSÅ: Nå blir det nytt liv i gamle vegger

«NOE FROMT»

Inntil i fjor var det de seks gjenlevende St. Franciskus-søstrene som eide Florida. Bygget ble i 2012 overført til Oslo katolske bispedømme.

– Søstrenes ønske var at bygget og eiendommen skulle brukes til noe fromt. Vi er stolte av at vi skal åpne Norges første katolske gymnas her, sier Høgh.

– Og vi synes det er fantastisk at det skal bli liv i gangene igjen. Florida er et bygg med mye historie. Kanskje hadde det vært best å rive og bygge nytt, men jeg er glad for at de bevarer og oppgraderer bygget, smiler søster Mary.

FESTDAGER

Inn i kantinen kommer en gjeng ungdommer sultne på lunsj. Støynivået stiger noen hakk, men nonnene bare kikker på dem og smiler.

– Tenk å være ung i dag, sukker søster Mary med et stort smil.

Dagene som sykepleier ved Florida var lange. Foruten maten, trekker søster Mary frem festdagene som det hun husker best tilbake over 40 år.

– Vi feiret navnedager, jul, pinse og påske sammen. Vi hadde en stor spisesal med plass til minst 40 personer. Det var hvite duker og hvite stearinlys. Bordet var alltid helt fantastisk dekket, sier hun med et smil.

Men også fridager ble satt pris på av de unge søstrene.

– Når jeg tenker meg om så husker jeg også fridagene godt. Det var jo alltid kjekt, sier hun i en spøkefull tone.

NOVISER

Nonnene bodde i Mariaheimen, bygget som ligger på sørsiden av Florida og som i dag er studenthjem. Der hadde de sine små soverom hvor de tilbragte tid for soving og bønn. Alle måltider inntok de sammen i spisesalen i kjelleren i Florida.

Under vår vandring på det tomme bygget, kommer vi i toppetasjen til noen små rom med et bitte lite vindu.

– Der fikk vi vite at det var tre nonner som sov på skift. Det var ikke mye plass de hadde til rådighet, sier Angunn Hope.

Søster Mary og Gjermund Høgh er ikke helt sikker på at det bodde nonner på de små loftsrommene.

– Kanskje novisene sov der mellom vaktene, det kan tenkes, mener Høgh.

– Det er ikke så lett å huske tilbake så lenge, men vi bodde i alle fall på Mariaheimen. Jeg tror kanskje at noviser sov på loftet på Florida, gjerne mellom vaktene, eller når de jobbet natt, mener søster Mary.

FREMTIDEN

På nordsiden av Florida skinner ikke solen ned til den lille gjengen som er samlet foran hovedinngangen. Alle har de et spesielt forhold til den staselige bygningen, og alle gleder de seg over at bygget skal få en ny storhetstid, 76 år etter at det ble åpnet.

– Jeg tror det kommer til å bli veldig fint med den nye skolen. Ungdommene er tross alt fremtiden, smiler søster Mary.