Det sier Matias Armand Jordal, en relativt nyutdannet, men usedvanlig talentfull filmskaper med solide røtter i Bergen. Nylig vant han «Gullstolen» for beste film under kortfilmfestivalen i Grimstad – bare ett år etter at han gikk ut fra Dramatiska Instituttet i Stockholm. «Fly» var ikke bare juryens favoritt, også publikum satte pris på filmen om gutten og hans bedrukne mor.

– Jeg var forberedt på en deppe-periode etter skolen, at det skulle bli vanskelig å komme inn i et trangt filmmiljø i Norge. Men det har gått kjempebra.

– Har «Gullstolen» hjulpet deg videre på vei?

– Det er nok ingen ulempe å ha fått den prisen. Men foreløpig vet jeg ikke noe om hvilke fordeler det kan være snakk om, sier han.

«GLEDELIGE MANGLER»
Filmen er drøye åtte minutter lang, en sorgmunter fortelling om et noe spesielt forhold mellom en ti år gammel gutt og hans alkoholiserte mor. Filmen høstet mange godord under kortfilmfestivalen.

Juryens begrunnelse taler sitt klare språk:

«En velskrevet, velregissert og velspilt film, preget av gledelig mangel på banalitet og sentimentalitet», skriver juryen i sin begrunnelse. Men ikke bare det:

«Å kunne overraske publikum med en ny vri på et gammelt tema er en kunst som få behersker», heter det videre.

Den unge hovedrolleinnehaveren spilles av bergensgutten Gabriel Drake Nepstad, ifølge Matias et stort talent.

– Han var en drøm å jobbe med, et stort barnetalent, sier han.

JUL I BERGEN
Matias Armand Jordal er av bergensk skuespillerslekt – slik etternavnene tydelig forteller. Mor er Frøydis (Armand), far er Helge (Jordal). Men selv om Bergen nok har satt sine spor i 29-åringen, er det lite ved dialekten som forteller om hvor hans kjødelige opphav holder hus. Det var da heller ikke i Bergen han vokste opp. Dialekten klinger streit østlandsk – oslosk – for å si det sånn.

– Klart Bergen har betydd mye for meg. Jeg har vært der mye, ikke minst ved juletider, da samles familien alltid, sier han.

Film har interessert Matias siden han begynte å snike seg unna ungdomsskolen og inn på Saga Kino.

Å se film var første skritt, men det gikk ikke så alt for lang tid før han begynte å lage film selv; kortfilmer på video og tegnefilmer på Super 8. Han gikk også på fotolinjen på Sogn – uten helt å finne seg til rette.

Filmsmaken i dag spenner fra grøssere til komedie og drama. Historien avgjør om filmen faller i smak eller ikke.

MANGE IDÉER
Mens han drømmer om andre filmprosjekter, får han til salt i grøten i et selskap som produserer reklamefilm. Han har mange idéer, som han foredler i diskusjon med andre filmskapere.

– I «Doggy Bag» – en samling på et dusin rimelig uetablerte filmfolk – drives filmskaping på kollektiv basis, blant annet med stor grad av diskusjon rundt idéene. Resultatet er jevnt god film, som produseres billig og raskt, forteller Matias.

På Kortfilmfestivalen var seks «Doggy Bag»-filmer presentert, den ene av dem sto Matias bak. Han hadde også en tredje film på festivalen: «Blomsten».

– En baklengsfilm om to mennesker som er forelsket i hverandre, men som ikke tør å si det. En naiv kjærlighetshistorie, der de får hverandre til slutt, avslører han.

«Fly» ble laget på initiativ fra Vestnorsk Filmsenter i forbindelse med KB2000, og er en av tolv filmer som lages spesielt for kulturbyen. «Fly» vises som forfilm på Bergen Kino i november.