Flytter Munch-samling til Danmark

-Først pakker vi ned kunsten. Så lager vi støvsluser før byggearbeidet over glasshimlingene starter. Deretter tas det elektriske. Så kommer tak og vegger før bildene skal opp igjen. Da spretter vi champagnen, smiler museumsdirektør Erlend Høyersten.

-Først pakker vi ned kunsten. Så lager vi støvsluser før byggearbeidet over glasshimlingene starter. Deretter tas det elektriske. Så kommer tak og vegger før bildene skal opp igjen. Da spretter vi champagnen, smiler museumsdirektør Erlend Høyersten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kunstmuseene i Bergen bruker mellom 3,5 og 4,5 millioner kroner på å pusse opp Rasmus Meyers Samlinger.

DEL

Mandag 13. august er siste anledning til å besøke Rasmus Meyers Samlinger på en god stund.

Alle bildene skal ned i magasiner, de fleste Munch-maleriene skal lånes ut og bygget skal gjennomgå en omfattende oppussing.

Det er noe direktør for Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersten, har tenkt på siden han kom tilbake til Bergen i 2009.

Han viser BA hvorfor.

Puls

– Klimaet og lyset her inne var utgangspunktet for de grepene vi ville ta. Siden har det ballet på seg.

MISFARGET

Vi går gjennom hele samlingen, og Høyersten forteller om grepene som skal tas. Så kommer vi til trappeavsatsen i 2. etasje under maleriet av Rasmus Meyer selv.

– Ser du? Her kommer det inn lys utenfra, sier han og peker opp i taket.

– Der borte har du et mer grått lys, mens andre steder er det et misfarget gult lys. Vi har et datert lyssystem som ikke gir en god opplevelse. Publikum blir trøtt av å gå gjennom mange fargesoner.

All kunst og alle møbler skal monteres på nytt. Veggene skal få nye farger. Man har også fått spesialfotografert Munch.

Det skal legges vekt på digital formidling og nye formidlingsmetoder. Kunstmuseene skal også ha et ekstra fokus på Munch når samlingene gjenåpner våren 2013. Noe som også passer fint i forbindelse med det nasjonale Munch-jubileet i 2013.

Vi beveger oss videre.

– Du skal også kunne se ut på byen, mens du ser på samlingen. Vi skal bort fra den bunkersfølelsen vi får i dag, sier han og drar opp en persienne. Peker ut mot Grieghallen.

– Vi skal bedre publikumsopplevelsen, kort og godt.

– Hva sier de besøkende om hvordan samlingen er presentert i dag?

– De syns vel den er litt sjarmerende.

I tillegg til Munch-fokuset skal også historien om samleren Rasmus Meyer, som i løpet av få år slo seg opp kunstsamler på starten av 1900-tallet, frem i lyset i 2013.

TIL DANMARK
En rekke av Munch-maleriene som til daglig er i Bergen skal under oppussingen lånes ut til ArOS kunstmuseum i Århus. Billettsalget til Munch-utstillingen i Aarhus starter allerede nå i august. Utstillingen «Edvard Munch – Angst/anxiety» åpner først 5. oktober på Jylland.

– Jeg har hatt lyst til å ha Munch her i mange år, men det er først nå jeg har tatt sjansen. Det er ekstremt dyrt å få til en Munch-utstilling. Både når det gjelder transport og forsikring. Heldigvis går den danske stat inn og forsikrer bildene for oss, men de stiller samtidig noen enorme sikkerhetskrav, forteller Jens Erik Sørensen. Han er museumsdirektør ved ArOS kunstmuseum.

– Det er detaljer rundt sikkerhetsnivået på dette, som jeg selvfølgelig ikke kan gå inn på, som er noe helt annet enn det vi er vant med.

Utstillingen «Edvard Munch – Angst/anxiety» er noe av det siste museumsdirektør Sørensen gjør før han pensjonerer seg. Han regner med at museet sletter sin gamle publikumrekord fra 2011 på 140 000 besøkende på en utstilling.

– Jeg tror vi passerer 200 000 med denne utstillingen. Allerede nå i august begynner vi å selge billetter.

ArOS ble tilbudt hele Munch-samlingen i Rasmus Meyers Samlinger, men droppet syv av verkene.

– Grunnen til at vi valgte bort syv stykker, er at de ikke passet under det temaet vi har valgt for utstillingen - som er angst. Her i Danmark feirer vi at det er 200 år siden Søren Kierkegaard ble født neste år. I og med at han blant annet skrev boken «Begrepet angst» ser vi på denne utstillingen som Munchs lille hilsen til Kierkegaard.

Artikkeltags