– Følg drømmene dine!

SVABERG: Fotografene i Frost studio wedding photography vil helst ta bilder ute.

SVABERG: Fotografene i Frost studio wedding photography vil helst ta bilder ute. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Margrete Birkeland var høygravid da hun bestemte seg for å endre karrierevei.

DEL

Nå er Margrete Birkeland bryllupsfotograf.

– Det koster blod, svette og tårer, men det er absolutt verdt det, sier Margrete Birkeland (32).

Og «dette» er Frost Studio Wedding Photography, Birkelands «baby», som hun åpnet på egen hånd i 2007. I dag har hun en annen fotograf fast ansatt, i tillegg til minst fire faste frilansere.

– Det er nok mange ildsjeler der ute som ikke våger å satse. Men jeg tror at hvis du gjør noe ekte, med passion og energi blir veien lettere, sier sjefen, mens hun ønsker oss velkommen til Frost-huset i Hjellestadveien.

Det som en gang var en nedsarvet gammel låve, er i ferd med å et fotobyrå i tre etasjer, med studio, visningsrom og kontorer.

– Vi flyttet inn like etter jul, og er ikke helt ferdige. Det er kanskje litt vanvittig, men vi har lyst til å satse på at dette skal bli et brudefotohus. Et sted der brudeparene virkelig skal føle seg hjemme, sier fotosjefen mens vi setter oss i skinnsofaen.

ARBEIDSJERN

Øverst på Margrete Birkelands CV kunne det like gjerne stått «ikke redd for å ta i et tak». Tidligere har hun jobbet med salg- og markedsføring i reiselivsbransjen, som servitør, vaskehjelp og for et eventfirma.

– Jeg er glad i å jobbe med mennesker, i tillegg har jeg har reist og opplevd mye.

Og så har hun alltid likt å fotogra-fere, særlig på de mange turene hun har vært på.

– Da jeg skulle selge reiser, brukte jeg stadig oftere mine private bilder for å vise hvilke opplevelser de kunne få, sier hun.

– Samtidig følte jeg at bildene mine ikke ble så bra som de kunne bli. De uttrykte ikke optimalt det jeg gjerne ville vise, sier hun.

På den tiden planla Margrete og samboeren Jostein en reise jorden rundt, og så ble Margrete gravid med datteren Emmy, som i dag er fem år.

Den lille familien tok sine pakkenelliker og dro ut på tur da datteren var åtte måneder.

– Men så ble jeg gravid igjen da Emmy var ni måneder. Jeg satt omtrent og ammet med graviditetstesten i hånden, ler Margrete Birkeland og rister på hodet.

– Da var det jo bare å komme seg hjem. Jeg gikk omtrent fra den ene svangerskapspermisjonen til den neste.

Og så begynte hun å virkelig kjenne etter: Hva var det hun egentlig hadde lyst til å bruke sin arbeidslyst til?

– Etter hvert måtte jeg innrømme for meg selv at jeg hadde bare lyst til å ta bilder. Men jeg hadde aldri tenkt at det var noe jeg kunne gjøre på heltid.

Gravid i sjette måned med yngstedatteren Madeleine (nå 3 1/2) satte hun i gang med formelle fotostudier. Tidligere hadde hun gått på fotolinje på folkehøgskole og tatt diverse kurs på Friundervisingen.

– Det var galskap, etter hvert hadde jeg to babyer, og så var det dette jeg brukte spedbarnstiden til!

BRYLLUP

Birkeland brukte også tiden til å skape en idé. Romantisk som hun er hadde hun lyst til å fotografere bryllup. Navnet på studioet kom raskt.

– For meg handler det om å «froste øyeblikket.» Frost forbinder jeg med noe rent og hvitt, snø og glitter.

Den første tiden jobbet Margrete for seg selv, påtok seg mange gratisoppdrag for å øve seg.

– Jeg kjørte frem og tilbake mellom kirken og amming av baby, ler hun.

Etter hvert begynte ballen å rulle, og telefonene kom: «jeg hører du tar bilder i bryllup, kunne du tenke deg ...?»

– Så fikk jeg meg en nettside, opprettet firma og skaffet meg etter hvert en assistent og en ekstra fotograf.

NATURLIG

Margrete Birkeland er opptatt av å bruke den vakre, norske naturen, og kaller grunntanken for: «nature meets romance».

– Jeg har vært mange steder, men kommer alltid tilbake til at vi har så utrolig vakker natur. Hvorfor skal vi da inn i et studio?

Fotografen viser frem bilder av forelskede par i naturskjønne omgivelser og betror at hun og kollegaene bruker mye tid på å finne de beste stedene.

– Her var vi langt inne i skogen ved et vann, sier hun og peker på et par der brudgommen holder bruden trygt i sine armer.

Birkeland snakker seg varm om temaet bryllup og stopper seg selv innimellom:

– Nå synes du sikkert at det blir litt «over the top», men jeg føler meg så heldig, dette er drømmejobben. Jeg blander jobb og hobby. Det er «jobbyen» min!

Med over 50 bookede bryllup i år er det ikke akkurat en «8-4 jobb» Margrete har valgt seg.

– Hvordan er en arbeidsuke for deg?

– Helt vill, sier hun og ler.

Etter å ha vært på kontoret hele dagen, møtt fremtidige brudepar og hatt visning av bilder for par de har fotografert, henter hun barna i barnehagen. Etter middag, lek og kos, blir barna lagt klokken 2000.

– Da er det frem med lap-toppen og så jobber jeg ofte frem til midnatt. Neste dag er det på an igjen!

Margrete er takknemlig for støtten fra mor, søster og svigerforeldre i oppstartfasen av firmaet. Og glad for alle de positive menneskene hun samarbeider med.

– Det å ha et slikt nettverk rundt deg av mennesker som ønsker at du skal lykkes, er helt essensielt. Det holder motivasjonen oppe de gangene man er sliten.

HELE DAGEN

Hver lørdag er det bryllupsfotografering, hvis ikke det er såkalte reisebryllup, som ofte kan vare i flere dager. De siste årene er det blitt mer vanlig for par å hyre inn en fotograf for hele dagen. Den foreviger alt ifra frisørtimen om morgenen, vielsen og festen etterpå, i tillegg til de offisielle bryllupsbildene. Da kan det fort bli veldig lange arbeidsdager, men hun klager ikke. Dette er selvvalgt:

– Jeg prøver å begrense meg til 12 timers arbeidsdag, men det blir ofte mer. Jeg får så mye energi av brudeparene, festen og stemningen, at jeg ikke kjenner at jeg blir sliten.

Margrete Birkeland bobler av ideer for hvordan hun og resten av teamet skal utvide Frost sitt tilbud.

De påtar seg gjerne å fotografere utdrikningslag, morgengaver og – for de mer vågale – lekre undertøysbilder.

På en plakat på veggen som lister opp hva Frost påtar seg, står det «Crash the dress».

– Hva betyr det?

Birkeland ler og forklarer at på selve bryllupsdagen er bruden naturlig nok veldig redd for at det skal skje noe med kjolen. Men dagen etterpå...?

– Da er kjolen brukt og vi kan herje litt mer med paret, gå ut i vannet med kjolen, for eksempel. Det er ofte da vi kan få de skikkelige kunstneriske bildene, sier hun.

MØTER ALLE

Margrete forteller at de fleste bestiller fotograf og kirke cirka et år i forveien.

– Det gjør denne prosessen veldig spesiell. På første møte kjenner vi på kjemien mellom oss, forklarer konseptet. For oss er det ikke noe mål å fotografere flest mulig bryllup, men at de som hyrer oss skal bli fornøyde.

En bryllupsdag er lang, særlig for paret, derfor er Birkeland opptatt av at den halvannen timen de setter av for å ta de offisielle bryllupsbildene skal være romantisk.

– Fotoshooten er ofte det eneste tidspunktet paret er alene den dagen. Da skal det være en god og romantisk opplevelse.

Fotografen synes vi er underernært på romantikk og kjærlighet i våre dager. Mange gifter seg midt oppe i småbarnstid og karrierejag.

– Desto viktigere er det at vi kan være med å gjøre den mest spesielle dagen enda mer romantisk.

HELE VERDEN

De ivrige medarbeiderne i Frost studio jobber ikke bare i Bergen, de reiser over hele landet og gjerne også til utlandet når de blir bedt om det.

– Stine var nylig i New York og ble flydd inn som fotograf fordi paret ville ha Frosts stil på bildene sine, sier Margrete, mens fotograf Stine Kolaas Nash (29) smiler glad.

Hun har tatt bachelor i foto i Roma og brenner for alt som er romantisk.

– Ja, det var kjempekjekt. Og en stund før det, var jeg i Spania med et annet par og da bodde jeg sammen med dem i nesten en uke.

– Og til neste år skal vi være med på slottsbryllup i Frankrike, det gleder jeg meg til, sier Kolaas Nash.

– Vi får være med på så utrolig mye hyggelig. Alt ifra hemmelige bryllup bare for paret, der vi har endt opp med å være vitner, helt til et spektakulært bryllup som kostet flere millioner kroner. På sistnevnte måtte vi gjennom auditionrunder for å bli med, sier Birkeland.

GOD STEMNING

Det er mange par som har spurt Margrete Birkeland hva de skal gjøre for å få det perfekte bryllupet. Bryllupsfotografen har et enkelt svar.

– Det er stemningen som avgjør. Det spiller ingen rolle om bryllupet koster 50 000 eller en million. Det handler om atmosfæren og gjestene. Men et tips er god musikk, gjerne live-band, det gjør folk danseglade.

Som bryllupsfotograf må du være klar for det meste, alt fra å hjelpe til med å ta kjolen på bruden, rydde lokaler, passe hunder, hente gjenglemte sko, prate med gjester og trøste folk som griner.

– Vi blir så glad i alle de vi fotograferer og er så stolt og ydmyk over å kunne sette vårt merke på minnene de tar med seg videre, konstaterer Frost-sjefen.

Men selv med to barn og samboer har ikke Margrete selv konkrete bryllupsplaner foreløpig:

– Nei, sier hun.

– Det er på planleggingsstadiet, men foreløpig har jeg ikke tid!

Artikkeltags