Fra Kon-Tiki til Beatles

HAUGESUND  20120818.Regissørene Joachim Rønning (til høyre)  og Espen Sandberg under pressekonferanse i forbindelse med Kon-Tiki filmen under filmfestivalen i Haugesund lørdag.

HAUGESUND 20120818.Regissørene Joachim Rønning (til høyre) og Espen Sandberg under pressekonferanse i forbindelse med Kon-Tiki filmen under filmfestivalen i Haugesund lørdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Manuset er snart på vei til Paul McCartney. Vi krysser fingrene, sier premiereklare Espen Sandberg og Joachim Rønning.

DEL

Lørdag var det verdenspremiere på den største norske filmsatsingen noensinne, «Kon-Tiki».

Men regissørduoen, som solgte nærmere 1,2 millioner kinobilletter i Norge med sin forrige film, «Max Manus», er godt i gang med sitt neste ambisiøse prosjekt, en filmatisering av Lars Saabye Christensens bejublete oppvekstskildring «Beatles» fra 1984.

Utfordringen er å få rettighetene til Beatles’ musikk – en helt essensiell bestanddel i romanen, som følger fire Oslo-gutter av 1951-årgang.

– Prosessen er svært positiv. Vi skriver jo verdenshistorie hvis vi får rettighetene, men er det noe vi liker, så er det utfordringer. Arbeidet vårt med filmen går likevel ufortrødent videre. Vi bare må tro at Paul McCartney sier ja, og vil ikke engangs spekulere i hva vi skal gjøre hvis det blir nei. Vi har selvfølgelig en plan b, men den holder vi for oss selv, sier Sandberg og Rønning til BA.no.

De leter nå med lys og lykter etter ukjente gutter i tenårene til å spille hovedrollene. Forarbeidet er i full gang på filmen, som trolig vil koste en halv «Kon Tiki» - cirka 45 millioner kroner.

– Vi regner meg å starte opptakene i Oslo på vårparten.

Men først er det «Kon-Tiki», filmen om Thor Heyerdahls farefulle reise fra Peru til Polynesia i 1947, om seks mann på ni balsastokker i 101 døgn over Stillehavet.

Filmen har 24 finansieringskilder fra syv land, hadde tusen ansatte, og koster, i norsk sammenheng, svimlende 93 millioner kroner å lage. Filmen er også laget i en engelskspråklig versjon.

«Kon-Tiki» er allerede solgt til en lang rekke land, som Tyskland og England. Og i går fikk de vite at filmen vil få den videste kinolansering i Frankrike noensinne for en norsk film.

TIL TORONTO

Om noen uker venter internasjonal premiere på en av verdens viktigste filmfestivaler, i Toronto.

– Toronto blir en døråpner til det nordamerikanske markedet. Vi skal vise den norske versjonen.

– Er det noe forskjell på de to versjonene?

– Nei. Overraskende nok. Den engelske versjonen er vel et halvt minutt kortere. Det engelske språket er mer presist. Det å gjøre to versjoner under innspillingen gikk smertefritt, selv om noen av skuespillerne var litt nervøse, sier Sandberg og Rønning.

– LIKER Å LAGE SKANDINAVISK FILM

Regissørduen startet spillefilmkarrieren med en utenlandsk storproduksjon, «Bandidas» med Salma Hayek og Penelope Cruz, produsert av Luc Besson i 2006.

Etter det har de konsentrert seg om norske historier, nostalgi på høye budsjetter.

– Vi liker veldig godt å lage skandinavisk film. Og vil nå ut på dette markedet. Vi har nok ideer om amerikanske produksjoner, men det holder vi for oss selv til noe er konkret.

– Det er ikke bare bare å følge opp «Max Manus»’ suksess i Norge?

– Vi merker at det er høye forventninger, ja. Og vi er avhengig av at mange ser «Kon Tiki». Det er brukt mye penger. Fallhøyden er stor, innser Sandberg og Rønning.

Søndag skal de feste i Bergen, i forbindelse med Chess’ førpremiere og «Blått lerret» på Kvarteret.

– Det gleder vi oss. Det blir full rulle i Bergen. Med lave skuldre. Vi skal møte publikum, prate litt. Chess kan dette med fester, sier de lurt.

Artikkeltags