Rett ved fotballbanen, skateparken og Bergen Kaffebar og Brenneri ligger det, byens nye teater på Møhlenpris.

– Gangbroen over Damsgårdssundet kommer også her, og er med og gjør området spennende, sier Proscen-leder Linda Børnes om huset de og Vestlandske Teatersenter flytter inn i.

7. september åpner Cornerteateret dørene. Stig Holmås har skrevet åpningsforestillingen «Gatenes helter». Mer enn 20 prosjekter får plass her høsten 2013 og våren 2014, blant annet Transiteatret, Bergen Byspill, Karen Foss Quiet Works, Non Company og Kompani Krapp.

– Vi er fullbooket. Cornerteateret er i utgangspunktet et produksjonshus med øremerkede tider for våre brukere. Vi har en produksjonskomite på fire personer fra miljøet som bestemmer hvordan utvelgelsen blir gjort.

OVER 30 SØKNADER

To ganger i året kan man søke om å få bruke teateret, og hittil har det kommet over 30 søknader i to runder.

– Vi ser i hvert fall helt klart at det er bruk for huset, utbryter Børnes.

Hun mener de er lavt priset.

– Vi tar 1500 kroner for en produksjonsdag og 2500 for en visningsdag i hovedsalen. Det vil si at driftsinntektene ikke akkurat er basert på dette, men vi får driftstilskudd på 1,3 millioner kroner fra Bergen kommune i år.

Åtte uker i året leies Cornerteateret også ut til kommersielle aktører.

GAMMELT OG NYTT

Den karakteristiske spiraltrappen er kommet opp ved inngangen til det grønne teateret. Foajeen innenfor blir lys og rustikk.

– Det jeg synes er så gøy, er at arkitekt Paal Kahrs kobler det originale med det moderne, sier Børnes. Gammelt treverk er synlig i rommene.

– Her er kronjuvelen i ferd med å bli ferdig, sier Børnes smilende om black box-salen der det er nesten fem meter under taket. De gamle strekkstagene er bevart i verftsbygget fra 1890.

– For at salen skal være så fleksibel som mulig skal vi ha et mobilt amfi. Amfiet har 215 seter, forteller Proscen-lederen.

Nærmere 180 av setene er allerede «solgt» til 2500 kroner stykket, og får skilt med kjøperens navn og et sitat.

PRØVEROM

Søylesalen innenfor hovedsalen har mobilt amfi med plass til 60, og også hatt god etterspørsel. I annen etasje er det garderober og tre studiorom som kan brukes til prøver. En trapp opp blir det kontorer, blant annet til Proscen og Vestlandske Teatersenter.

– Det er gøy å vise frem huset til våre medlemmer. Jeg opplever en veldig entusiasme rundt det, sier Linda Børnes.

– For oss er det viktig at det finnes et hus og et nettverk for det frie scenekunstmiljøet. Ambisjonen er at dette vil øke både kvalitet og volum på produksjoner i Bergen.

Linda Børnes understreker at Cornerteateret ikke er noen konkurrent til BIT Teatergarasjen.

– I motsetning til BIT Teatergarasjen som er et programmerende teater med internasjonal profil er Cornerteateret først og fremst et produksjonshus for lokale scenekunstnere.