Det mener Martin Berdahl Aamundsen. Han har dokumentert Dolk, Aram, La Staa og andre gatekunstneres verker i bokform.

  • Puls

– Street art har en annen posisjon i Bergen enn andre byer, fremhever Berdahl Aamundsen i Kontur forlag.

– Kanskje det passer bedre i byrommet enn i Oslo? Kanskje det er fordi Banksy var i Bergen på 1990-tallet? lurer redaktøren bak «Street Art Norway».

Han har fått høre at kommunen har beskyttet et Dolk-verk i byen med pleksiglass.

– Folk i Bergen setter pris på kunstformen og blir mer glad i enkeltmalerier, tror Berdahl Aamundsen.

– FLINKE: – I Oslo stiller de seg mer likegyldig til street art, og ser ofte på det som noe de ser der og da. Ikke noe de vil verne slik som i Bergen. Dette er en oppdagelse som har gjort en gammel gatekunstner glad.

Redaktøren synes bergensere er veldig flinke i street art.

– Vi er veldig imponerte. Dere har jo den mest anerkjente street art-kunstneren i Norge, Dolk, påpeker Berdahl Aamundsen.

– Han er veldig god på å formidle budskapet sitt, og på å sette det i bybildet. Som gutten med fjernkontroll og due i «Kontrollsone».

SAMLET: Sammen med Øyvin Horvei gir Martin Berdahl Aamundsen ut en bok med bilder av norsk gatekunst fra 1990-tallet til i dag. Her er både humoristiske og samfunnskritiske motiver.

– Vi har sett mye street art, men bare i utenlandske bøker. Norsk street art er ikke dokumentert på denne måten. Selv om du kan gå inn på mange nettsteder og blogger, finnes det ikke samlet, sier redaktøren.

Han og Horvei hadde flere bilder av interessante verker selv, og begynte å maile folk de visste hadde materiale.

– Det som er fint, er at når du ser det samlet, forstår du hvor gode vi er. Norsk street art er ganske anerkjent i utlandet, forteller Berdahl Aamundsen.

I starten var det mange design- og reklamestudenter som gikk ut og lagde et og et motiv.

– Nå har vi fått kunstnere som er dedikerte til street art, som har en klar identitet og egen strek. Så det har blitt enda mer fascinerende å følge street art i Norge, mener redaktøren.

– Det er flere som jeg tror kommer til å bli bedre i Bergen.

Se mer gatekunst fra Bergen.