Forfatteren Tomas Espedal kommer med sin 13. bok i høst, «Mitt privatliv». Bergen kommune gir ham årets kunstnerpris på 100 000 kroner.

«Tomas Espedal har en uvurderlig rolle som inspirator og mentor for litteraturfeltet både i Bergen og nasjonalt», slår kommunen fast.

Flere av de andre prisvinnerne var ikke like kjente som forfatteren. For ett år siden var det ikke så mange som visste hvem Aurora Aksnes var. Etter flere konserter, blant annet på Bylarm og Øyafestivalen, har ryktet om den dyktige unge sangeren spredt seg.

«Aurora Aksnes er det største talentet innen popmusikk fra Bergen de siste årene», mener Bergen kommune og gir henne talentprisen på 15 000 kroner.

HISTORISK PRIS

For første gang delte Bergen kommune ut pris til en gatekunstner, John xc. Med det signaliserer kommunen en helt annen holdning enn Oslo. Men det er fortsatt ulovlig å male på andre vegger enn Sentralbadet i sentrum.

– Det er stort at kommunen anerkjenner gatekunst på denne måten. Det anerkjenner hvor viktig gatekunst er for folk i gaten, sier den britiske, norskgifte prisvinneren John xc. Verkene hans finnes rundt om i byen, han er en av initiativtakerne til gruppen Bergen Street Art, og en av forfatterne bak den kommende boken «Street Art Bergen».

– Men det er litt rart å få en pris for noe som ikke er helt lovlig, innrømmer han.

– Hva vil du gjøre med prisen på 20 000 kroner?

– Jeg lager gatekunst, og tjener til livets opphold gjennom noe annet. Har jeg noe ekstra, går det tilbake til kunsten. Men kanskje konen min ville satt pris på et par nye sko, sier John xc med et smil.

GAVMILD SIDE

Selv har han gitt byen gaver gjennom plastposer med gratis tegninger som er plassert på flere steder.

– Folk kan ta dem med seg hjem, kanskje noen legger noe igjen. Det er litt av det jeg liker med gatekunst, den gavmilde siden av det, og samspillet, forteller gatekunstneren.

– Har du tro på flere lovlige vegger?

– Det ville vært fint å prøve å gjøre noe sammen med huseiere i Bergen. Hvis det hadde vært flere slike muligheter, hadde det vært kjekt, synes John xc.

– Bergen ser ut til å sette pris på gatekunst, og har Norges mest aktive gatekunstnere, påpeker han. «Kunstnere som John xc er årsaken til at byen har et blomstrende miljø for gatekunst», mener Bergen kommune på sin side.

Kommunen delte ut over tre millioner kroner i priser og stipend til byens kunstnere og kulturarbeidere. Filmregissør Therese Jacobsen, musiker John Hegre og kunstner Rasmus Andreas Hungnes fikk alle arbeidsstipend på 200 000 kroner. Kurator Bjørn Inge Follevaag fikk kulturprisen på 50 000 kroner. Marianne Herfindal Johannessen ble tildelt kulturvernprisen på 50 000 kroner.