Grieghallen kan få nye eiere

Grieghallen kan bli musikkteater.

Grieghallen kan bli musikkteater. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sterke krefter peker på at det nye musikkteateret bør bygges inn i dagens Grieghall.

DEL

– Jeg synes dette er en kjempegod idé. Det er ikke sannsynlig at Bergen får statlige millioner til både renovering av Grieghallen og til et nytt musikkteater. Hvis Bergen vil ha begge deler, må de tenke konstruktivt. Slik kan Grieghallen bli gjenreist som et rendyrket kulturhus, sier tidligere statssekretær i Kulturdepartementet, Lubna Jaffery, til BA.

Hun sluttet i stillingen 23. mars, men har i flere år jobbet med Grieghallen-prosjektet. Nå kan det slås to fluer i en smekk.

NY SCENE

Fylkesrådmannen tenker i samme spor. I saksvurderingen til dagens fylkestingsmøte vedrørende «Grieghallen – fornyingsprosjektet», skriver han følgende:

«Det må vurderes om Grieghallen bør få en mer rendyrket kunst- og kulturprofil gjennom nedprioritering av messe- og konferanseoppdraget, og ombygging av mellom annet Peer Gynt Salen til musikkformål. Spørsmålet om et nytt musikkteater i Bergen aktualiserer dette sterkt. I lys av dette bør det vurderes om det er formålstjenlig å bygge et slikt teater som en ny scene i Grieghallen, i stedet for som et kostnadskrevende nybygg som vil være utfordrende for kulturmiljøet på Nedre Nygård».

I så fall må man bruke Peer Gynt-salen i andre plan som et utgangspunkt. Og bygge en ny musikksal som kan romme 800–1000 mennesker nedover i etasjene og under grunnen.

FLERE LØSNINGER

Kulturbyråd Gunnar Bakke avviser ikke det helt.

– Skal vi klare å realisere et nytt musikkteater, må vi åpent vurdere alle innspill. Det må ha realisme og bærekraft. Et tettere samarbeid med Fylket er også påkrevd. Da kan vi virkelig få til noe, mener Bakke.

Fylkesrådmannen mener at fylkeskommunen må være åpen for en løsning som kan føre til et kommunalt og fylkeskommunalt eierskap.

BA vet at også Bergen kommune har drøftet saken internt. I så fall må dagens eiere, Festspillene, Harmonien og DNS, kjøpes ut. En slik løsning vil gjøre det enklere å drive Grieghallen som et rent kulturhus med offentlige investerings- og driftsmidler

– Dette er en av modellene vi ser på, ja. Vi må finne løsninger slik at Grieghallen kan realisere nødvendige oppgraderingsplaner innenfor regelverket, sier Gunnar Bakke til BA.no.

Les mer i tirsdagens papir-avis.

Artikkeltags