Gunvor gir ut bøker i Kina

Illustratør Gunvor Rasmussens bøker, Monsterboka og Eventyrboka, skal gis ut i Kina. Her i hennes nye lokaler på Bryggen, hvor Trine, Espen og Ida Gully-Kjesbu lar seg fascinere av monstertegningene hennes.

Illustratør Gunvor Rasmussens bøker, Monsterboka og Eventyrboka, skal gis ut i Kina. Her i hennes nye lokaler på Bryggen, hvor Trine, Espen og Ida Gully-Kjesbu lar seg fascinere av monstertegningene hennes. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Monsterboka og Eventyrboka skal oversettes til kinesisk.

DEL

Illustratøren Gunvor Rasmussen trives best med å leve seg inn i en eventyrlig fantasiverden. Nå skal bøkene hennes utgis i Kina.

– Det er så stas, sier Rasmussen med et stort smil.

For rundt et år siden kom det to personer, som har tilknytning til et forlag i Beijing, inn i studioet hennes. De hadde funnet Monsterboka og Eventyrboka til Rasmussen.

– DET ER HELT SPRØTT!

Nå er avtalen signert og bøkene Monsterboka og Eventyrboka skal gis ut i Kina i 2016.

– Det er de bøkene som er mest fantasy og rikest på illustrasjon, forklarer illustratøren.

I bøkene er historier skrevet av tyve forskjellige forfattere fra Vestlandet, mens Rasmussen har illustrert den.

– Det er like mye deres bok som mine tegninger, understreker hun.

Om rundt et halvt år begynner arbeidet med bøkene, men Gunvor selv skulle ønske hun kunne starte allerede i dag.

– Bøkene skal oversettes og jeg gleder meg veldig til å leke meg med titlene og jobbe med illustrasjonene.

De opprinnelige tegningene har nemlig norsk tekst på mange av dem, og dermed må Gunvor tegne nye med kinesisk skrift på.

– Hvordan vil det gå?

– Jeg skal tegne på deres språk, det er helt sprøtt! Jeg får hjelp fra grafisk designeren Yilei, og oversetter Ben Yu, slik at jeg tegner helt rett. Jeg håpe jo på å få lære meg litt kalligrafi også, sier hun fornøyd.

Rasmussen forklarer at forlaget i Kina betaler en lisens for konseptet med bøkene.

– Det blir ikke mye penger, og jeg får bare et lite honorar, men det er stort å få være med på likevel. Det vil bli ny layout og brekking. Det er jo et slags lotteri, for en vet aldri om det vil ta av, innrømmer hun.

HAR IKKE SUNKET INN

For illustratøren har det ikke helt gått inn at kinesiske barn vil få lese bøkene og se tegningene hennes.

– Jeg tror jeg må se de fysiske bøkene før det synker inn. Det er så absurd stort! Jeg skal til Kina for å jobbe med dem og får oppleve mye gjennom denne avtalen, forteller hun entusiastisk.

I tillegg skal hun jobbe sammen med Yilei og Ben Yu i Bergen.

– Det blir et fint prosjekt, konkluderer hun.

AVSLUTTER BARNEBØKENE

I tillegg til Monsterboka og Eventyrboka, har hun også gitt ut Champagnepiker og God natt boken. Nå røper Rasmussen at det vil komme flere bøker i fremtiden.

– Antologiene med barneserien skal avsluttes. Vi har ikke helt bestemt teamet for den siste boken, men det kan hende at det bare blir fantasi som tema. Akkurat det hadde passet perfekt. Vi ønsker å avslutte barnebokserien på en god måte.

Selv beskriver Rasmussen sin stil som klassisk engelsk.

– Jeg elsker gnomer, figurer som gjemmer seg i gresset og eventyr. Jeg blir bare mer og mer glad i ting som ikke finnes i den virkelige verden, slår hun fast.

Rasmussens store fantasi har vist seg i bøkene hennes, og hun mener både barn og voksne må ta seg tid til å leke seg i fantasiverden.

– Fantasien blir ofte tatt fra mange unge. De som er kreative, ser de utrolige ting og strekker seg lengre. Jeg tror det er sunt å fantasere mye. Realister er pessimister, de som fantaserer ser nye muligheter, slår hun fast.

Artikkeltags