- Helt konge å vinne

Av
Artikkelen er over 17 år gammel

Det var mye glitter og glamour i Grieghallen i går. Men en 20 år gammel jente satte de stivpyntede kjendisene i skyggen. Kadra fikk prisen for å ha gjort den viktigste jobben på fjernsyn det siste året. – Nå er jeg bare glad. Helt konge å vinne, sier hun til BA.

DEL
Den røde løperen var våt av blitzregn. Det var annonsert glitter og glamour i Grieghallen.

Og ut av limousinene steg den ene TV-kjendisen etter den andre. De hadde kjøpt kjoler, renset og presset smoking. Det hjalp så lite.

20 år gamle Kadra i en diskret og elegant kjole trengte ikke glitter. Hun har gjort en jobb for sine medsøstre som blir husket.

– Takk, sa hun og smilte.

Applausen i Grieghallen var ekte, og ikke innøvd, for en gangs skyld denne kvelden.

– Jeg vil gjerne takke Gerhard Helskog, Frank Melhus og Tonje Steinsland, ikke minst. Fordi de har vært bra for meg, sa den tapre unge kvinnen da trampeklappen roet seg.

I sterk kontrast til Big Brother-Juritzen, Anette Young og Elin Tvedts spesial-strikkede kjole og tiara, preget Kadra scenen og publikum, både i salen og hjemme i stuene. De var viktigst og best.

At det var klassebetegnelsen «Beste dokumentar» betyr også sitt.

- REDDER LIV
– Det er veldig viktig med TV-programmer som hjelper folk og tar problemsaker. Det er det viktigste. At TV ikke bare blir underholdning, men noe som redder liv. I mitt tilfelle var det faktisk det som skjedde, la hun til.

– Helt konge å vinne, sa hun til BA bak scenen etterpå.

Hun har grunn til å være spesielt lykkelig i disse dager.

– Jeg er nyforelsket. Kjæresten min heter Christer Beck og kommer fra Ski, forteller hun til BA.

Det som har varmet aller mest for Kadra etter «Rikets Tilstand» er responsen fra jevnaldrende jenter som selv møter trusselen om omskjæring.

– De føler seg mye mer klar til å gjøre opprør og ta sine egne valg etter dette programmet, forteller hun.

Fra eldre somaliere har imidlertid Kadra fått en helt annen respons, hun er nærmest blitt utstøtt.

– Det er bare kort tid siden jeg ble spyttet på, og kalt hore på gaten av en eldre afrikansk kvinne.

Den vinnende dokumentaren er den unge jentene som vinner kampen mot maktmenneskene. Det er den klassiske kampen der den svake vinner over den mektige. Og ikke minst er det viktig TV. Hun satte dagsorden for en hel nasjon sammen med en redaksjon som har nettopp det som sitt viktigste mål.

Fra før har hun og redaksjonen i «Rikets Tilstand» fått Skup-diplom for innsatsen i programmene som avslørte dobbeltmoralen hos muslimske ledere i Norge.

Familien til Kadra ville ta den 20 år gamle jenten med til Somalia for å omskjære henne, selv om det ble forbudt etter norsk lov i 1995. Strafferammen er åtte år.

Omskjæring betyr i praksis at klitoris og deler av kjønnsleppene blir fjernet. Jentenes kjønnsorgan blir ødelagt og skamfert for alltid.

SKJULT KAMERA
Men Kadra fant seg ikke i at tradisjoner og noen gamle menn skulle bestemme.

Hun meldte seg da Tonje Steinsland reiste rundt på skolene i Oslo på jakt etter jenter som ville snakke. Kadra meldte seg.

Imamene, en av dem medlem av verdikommisjonen, ble oppsøkt med skjult kamera. Hun ville søke råd.

Slik avdekket hun at disse som ga seg ut for å være mot hele ritualet, faktisk rådet henne til å følge foreldrenes vilje.

I går var hun i sentrum igjen. Innsatsen er formidabel og kan ikke måles i en pris. Men Kadra og redaksjonen som har jobbet frem saken fortjener all den heder de kan få.

Artikkeltags