Her finner de den gode juleøl-smaken

Artikkelen er over 4 år gammel

– Denne julen er det så spennende øl i butikken at du ikke trenger å gå på polet.

DEL

Det mener medlemmene av BAs testpanel for årets juleøl. For selv om øl på polet i snitt holder høyere nivå, har det sjelden vært bedre julealternativer i butikken.

– Tidligere har det vært klasseforskjell på butikk og pol, men i år er toppene i dagligvarehandelen mye bedre enn før, sier BAs vin- og ølskribent, Tom Are Trippestad, og får følge av de andre i juryen.

– Det er en revolusjon. Om man tør å prøve noen av de nye, kan man virkelige få gode smaksopplevelser, ikke minst til mat.

– SMAKER FLUOR

Hele tolv sorter juleøl fra butikk skulle blindtestes av juryen. Og kvalitetsforskjellen viste seg enorm. Under testen haglet ukvemsordene mot de dårligste.

– Dette smaker sånt som du får hos tannlegen, og så må du ikke spise på en time, sier Stian Krog, leder av Bergen Ølfestival, og fnyser av det han har i glasset.

– Det er ikke bra for et øl som skal serves til mat.

Ølbrygger, Tone Elisabeth Irgens har funnet et øl som lukter våt hund, et annet som oser som danskebåten, mener hun.

Og på smak er mye likt. Altfor likt, ifølge juryen.

– Det blir som å skulle finne igjen en Toyota Corolla på parkeringsplassen, mener Tom Are Trippestad.

Jurymedlemmene er nokså samstemte, men innimellom spriker konklusjonene.

– Denne dufter stall og varme hester, sier bareier, Therese Storebø, og nyter faktisk det hun opplever.

– Det er jul i stallen, og jeg liker det.

Stian Krog har ikke samme følelsene, verken for stallen eller ølet.

– Det smaker bare møkkagreip for meg.

Storebø holder på sitt.

– Vi kunne blitt gode venner, sier hun om ølet, men er ikke sikkert på at det ville blitt noe mer mellom dem.

MYE GODT

Innimellom finner juryen også virkelige godsaker i den anonymiserte rekkefølgen.

– Dette ølet vil jeg ha med meg under pleddet foran peisen når ungene har lagt seg, sier Tone Elisabeth Irgens.

– Ja, her snakker vi tverrpolitisk enighet, sier Krog.

– Denne kan du trygt servere uten å fornærme den som har lagd julematen, sier Tom Are Trippestad, om det de der og da ikke vet er Nøgne Øs Julesnadder.

– Hva kjennetegner et godt juleøl?

– Det skal være balansert. Det er sødmefullt og skal ha en bitterhet i ettersmaken som matcher denne sødmen, forklarer juryen.

– Ølet skal rett og slett ha en julegreie gående, en tøtsj av karamell, nøtter og einebær, samtidig som det skal falle godt inn med maten.

PS: I bildeserien ser du resultatet av testen, der de 31 norske ølsortene som var tilgjengelige i Bergen denne uken, er vurdert og gitt karakter.

Artikkeltags