Terningkast 5: Herlig ærlig Jeppe

Frode Rasmussen laget folkefest av Jeppe på Damsgård.

Frode Rasmussen laget folkefest av Jeppe på Damsgård. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Frode Rasmussen tok Jeppe «hem» til helvete på Laksevåg og paradis på Damsgård hovedgård.

DEL

– Eg hører dokkar kan dokkars Holberg, sa Frode Rasmussen til de 200 publikummerne utenfor arbeiderhuset på Helgeplassen. De hadde nettopp stemt i med «de sier at Jeppe drikker, men ikke hvorfor han drikker». Grepet med å legge «Jeppe på Bjerget» til Damsgård var vellykket fra første Nille-tirade.

Frode Rasmussen kan sin Jeppe ut og inn, vet akkurat hvor lykksalig en drukkenbolt kan være, og la inn en bergensvise her og der. Når sant skal sies ble vandreteaterversjonen av «Jeppe på Bjerget» mer folkekomedie enn tragedie. Mer underholdende enn foruroligende.

Men det ryktes at Holberg selv skrev for å underholde. Og synet av den fordrukne bonden som våkner i baronens seng, det er ennå fantastisk morsomt. I hvert fall med Frode Rasmussens kulerunde øyne. Forvandlingen fra hundset bonde til tyrannisk herre som tar for seg av drikke og damer fikk latteren til å runge på Damsgård.

PERFEKT RAMME

Borggården på Damsgård Hovedgård var en perfekt ramme for baronens spill med Jeppe. Frode Rasmussens herlige Jeppe sprang vekselvis panisk og dyrisk mellom publikummerne, i jakt på venner i himmerik og ridefogdens formfine kone. Holberg får både baronens pene fasade og Jeppes «hjertegode» indre til å smuldre rett for øynene våre.

Yvonne Øyen gjorde en forrykende Nille-tolkning de minuttene hun var i sentrum, vekselvis forbannet og fortvilet. Sturle Bjordal hadde en arrogant sikkerhet som baronen, og kunne fått mer tid til å gi ham tyngde på scenen. Men det blir flisespikkeri.

FORNØYELIG VANDRING

For Jeppe er kommet «hem» til Damsgård. Fyllingsdalen teater gjør det til en fornøyelig vandring fra bondens fall til baronens seng og dommedag. Og på veien får du konsert med Laksevåg Musikkforening i rokokkohovedgårdens idylliske hage. Frode Rasmussen fikk rett i at «Jeppe på Bjerget» kan lage folkefest. Det er vel verdt å få med seg.

Artikkeltags