Terningkast 4: Humor uten sikkehetsnett

Standup-sjef Christoffer Schjelderup hadde med seg både bergenske og engelske komiker-kolleger på Joke Thieves-konseptet.

Standup-sjef Christoffer Schjelderup hadde med seg både bergenske og engelske komiker-kolleger på Joke Thieves-konseptet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bergenskomikerne er kjent for å gi seg selv frie tøyler, men det er likevel sjelden å se de droppe sikkerhetsnettet så til de grader som sammen med engelske kolleger på «Joke Thieves»-konseptet.

DEL

Konseptet er at i første avdeling fremfører tre engelskspråklige og tre bergenske komikerne sitt eget materiale. Så, i neste avdeling, skal det samme materialet overtas av en av de andre komikerne, som hørte det for første gang bare en time tidligere. Blir de improviserte versjonene i andre del bedre? De ble i alle fall enda mer lattervekkende, men det hadde mest med kontrastvirkningen i en enda råere versjon å gjøre.

Den britiske komikeren Will Mars er opphavsmannen til konseptet, og var selv vertskap i Bergen. Spenningsmomentet, mener han, ligger i at en komiker som vet han skal bli imitert, gjerne velger det materialet som er vanskeligst å imitere. Det skjedde fredag også (kveld nummer to i Bergen med konseptet), men alle komikerne lot det stå til, og fikk den drahjelpen de trengte fra publikum.

Ikke bare hadde komikerne funnet frem til sitt mest «ikke kopierbare» materiale, de hadde også funnet frem til det mest vågale. Slik at kreativ bruk av de fleste kroppsåpninger, og temaer som blåhvalens spermvolum, hørte i grunnen til blant det mer uskyldige på emnekartet. Men den britiske verten Will Mars skapte en «alt er lov»-ramme som gjorde at det meste kunne passere, og Standup-kjelleren på Rick’s er uansett ikke stedet for de pripne.

Trodde du at komikeren Jan Tore Kristoffersen fortsatt er han uskyldige guttungen fra filmen «bare skyer beveger stjernene»? Jeg tenker ikke å viderebringe hva han har funnet på internett, men la meg slik; absolutt ingen som så komikeren fundere over hva to jenter kan gjøre med et krus tenker fortsatt på ham som barneskuespilleren. Jeg gjentar ikke den engelske tittelen, for å unngå å medvirke til at noen får virus på PC-en, som den minste av bivirkningene.

De bergenske komikerne understreket at engelsk er annetspråket, med unntak av Anders McAuley, som med sin insistering på at han aldri har snakket annet enn engelsk lyktes i å lage en helt ukopierbar seanse for sin makker Will Franken. Men disse snubletrådene gikk begge veier for de fleste av komikerne, noe som var med å gjøre konseptet friskt, og godt mulig å gjenta.

Om man liker sin humor servert rått, vel å merke.

Artikkeltags