Hun er stemmen til Frode Grytten og John Olav Nilsen

Thea Hjelmeland er klar for utfordrende oppgaver på DNS.

Thea Hjelmeland er klar for utfordrende oppgaver på DNS. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Thea Hjelmeland (27) blir stemmen til John Olav Nilsen og Frode Grytten i ny DNS-satsing.

DEL

– Frode Grytten sendte meg en epost med forespørsel om jeg ville være med i hans dramadebut. Det skulle være teater med musikk, uten å være en musikal. Jeg ble introdusert for ideen, blant annet at det bygget på låtene til John Olav Nilsen & Gjengen. Og at jeg skulle være eneste musiker på scenen, sier Hjelmeland til BA.

UTSETTER PLATESLIPP

Vi treffes på teatrets musikkrom. Det er fire dager siden prøvestart. Og Thea har så vidt blitt kjent med huset og folkene. Nå skal det jobbes intensivt frem mot premieren om to måneder.

Den talentfulle artisten fra Førde har lenge hatt Bergen som base. Nå får hun også sin dramatiske debut, i «Sånne som oss» på Store Scene 10. mai. Frode Grytten har skrevet stykket, som handler om en storfamilie i en blokk i Loddefjord. John Olav Nilsens musikk er vevd inn i handlingen.

– Jeg sa ja nesten med en gang. Egentlig skulle jeg ha sluppet andrealbumet mitt, «Solar Plexus», i disse dager. Det er ikke bare bare å utsette. Men oppgaven på DNS er et privilegium. Jeg er også fan av Grytten og Nilsen.

FULL FRIHET

– Får du full kunstnerisk frihet?

– Ja. Jeg har en sterk identitet, setter alltid en tydelig farge på det jeg gjør. Jeg skal på ingen måte planke originalmaterialet. Her får jeg tolke på min måte.

– Det spesielle er at skuespillerne skal fremføre sangtekstene, mens jeg skal være orkesteret kun gjennom å bruke stemmen min, rytmisk og harmonisk. For en som er vant til å bruke mye strengeinstrumenter, er det utfordrende å måtte tenke på andre måter, sier Hjelmeland.

BLE KJENT PÅ CUBA

27-åringen skal være med på scenen under hele stykket. I utgangspunktet er det 12-13 av låtene fra John Olav Nilsens tre album som blir med, som en del av manuset. I vinter har Hjelmeland hørt mye på den aktuelle musikken.

– Jeg ble kjent med John Olav Nilsen & Gjengen da vi spilte på samme festival på Cuba for nøyaktig et år siden. Vi hadde det kjempegøy. Jeg har også snakket litt med John Olav etter at jeg fikk jobben på DNS. Han ga meg tillatelse til å forme sangene slik jeg vil, sier hun.

Hjelmeland må sin nei til mye for å kunne gjøre «Sånne som oss». Derfor er platelanseringen utsatt til september. Da blir det også satt av tid til mye turnering.

BERGEN KJØTT

– «Solar Plexus» er spilt inn på Bergen Kjøtt. I Duper studio med Jørgen Træen som produsent. Det er et viktig album. Særlig nå når jeg har fått et større fotfeste utenlands.

– Men nå har du full fokus på «Sånne som oss»?

– Ja. Det er jo en unik mulighet. Jeg blir ikke bare leid inn som en vanlig teatermusiker. Jeg skal sette mitt tydelige stempel på alt som skal skje. Jeg får ta tak i det sterke materialet til John Olav og blande mine egne tanker inn i det. Det blir en veldig annerledes tilnærming til musikken, insisterer Hjelmeland - som drømte om å bli skuespiller da hun var liten.

KARRIEREN UTENLANDS

Thea Hjelmeland har mye av karrieren sin utenfor Norges grenser.

For en som turnerer mye i inn- og utland, er det derfor litt av en omstilling å skulle være parkert i Bergen i fire hele måneder. Hun har bodd i både Paris og Cuba tidligere, og har et voksende marked i Tyskland.

– Jeg har nettopp kommet tilbake en ukes turné i Tysland og to uker på Cuba. Hadde flere opptredener på Havana World Music Festival, blant annet en kirkekonsert med et kvinnelig strykeorkester, Camerata Romeu.

– De har holdt på i 30 år under dirigenten Zenaida Romeu. Det var første konsert de dedikerte til en soloartist. Og første gangen de spilte en konsert med alternativt materiale, altså ikke klassisk musikk, på 30 år, sier Hjelmeland stolt.

Konserten ble solgte ut, 500 billetter, mens det sto 200 i kø utenfor. Og det med kun hennes sanger på menyen.

– Jeg er også den første nordiske artisten som noensinne har spilt live på cubansk TV. Jeg bodde der en periode i 2007, lærte meg spansk. Og har fått gradvis mer og mer medieoppmerksomhet. Nå blir jeg til og med kjent igjen på gaten, sier hun smilende.

Artikkeltags